Verdachte genocide mag aan Rwanda worden uitgeleverd

Een asielzoeker verdacht van genocide vreest in eigen land geen eerlijk proces te krijgen. De rechtbank ziet dat anders.

Nederland mag een 38-jarige Rwandese asielzoeker die verdacht wordt van genocide uitleveren aan Rwanda. Dat heeft de rechtbank in Den Haag vrijdag besloten.

Het is de eerste keer dat een Nederlandse rechtbank zich uitspreekt over uitlevering van een van oorlogsmisdrijven Rwandese verdachte. De uitspraak heeft volgens bronnen bij het OM mogelijk consequenties voor enige tientallen Rwandezen die in Nederland asiel hebben gezocht.

De man, Jean-Claude I., zat al sinds juli in een Nederlandse gevangeniscel. Hij werd aangehouden omdat het OM een strafrechtelijk onderzoek tegen hem was begonnen wegens betrokkenheid bij genocide in 1994. Hij werd in uitleveringsdetentie gezet toen Rwanda enige maanden geleden om zijn uitlevering vroeg.

De behandeling van deze zaak werd bij de Haagse rechtbank nauwlettend gevolgd door een grote groep Rwandezen. Velen van hen zijn naar Nederland gevlucht na de burgeroorlog die in 1994 in Afrika uitbrak tussen Hutu’s en Tutsi’s. Er kwamen zo’n 800.000 mensen in Rwanda om het leven.

De Rwandees – die met zwangere echtgenote en een kind woont in Voorburg – heeft aangevoerd bang te zijn dat hij in Rwanda geen eerlijk proces krijgt. Het is volgens de rechtbank niet overduidelijk dat het recht van de man op een eerlijk proces in Rwanda ernstig zal worden geschonden. Wel heeft de rechtbank de minister geadviseerd zijn proces in Rwanda te laten waarnemen en te bedingen dat hij zich ook kan laten bijstaan door een buitenlandse advocaat.

Jean-Claude zou volgens het OM als leider van een Interahamwe militie hebben deelgenomen aan aanvallen op Tutsi’s. Zij werden opgejaagd, uit hun huizen gehaald en weggevoerd naar plekken waar zij massaal werden gedood. Verschillende slachtoffers werden levend begraven.

Jean-Claude had tijdens de behandeling van het uitleveringsverzoek betoogd dat hij om politieke redenen zou worden vervolgd door Rwanda. Volgens de rechtbank is niet aannemelijk geworden dat er politieke motieven schuilen achter zijn vervolging.