Drie soldaten komen om tijdens protesten in zuiden Jemen

Aanhangers van een zuidelijke separatistische beweging verbranden een qat-markt in de zuidoostelijke stad Mukalla. Foto Reuters / Stringer

Op de tweede dag van protesten in het zuiden van Jemen zijn drie soldaten omgekomen. Verschillende mensen raakten gewond. Leden van een stam vielen een controlepost van het leger aan met automatische wapens. Dat schrijft persbureau AFP.

Een alliantie van verschillende stammen en zuidelijke separatisten zijn een protestbeweging begonnen in het zuiden en zuidoosten van Jemen. Ze demonstreren tegen de dood van een lokale tribale leider in december. Hij kwam om bij een confrontatie met het leger. Sommigen willen dat Noord- en Zuid-Jemen weer aparte landen worden. Er is een week van protest uitgeroepen.

Verkeer onmogelijk door blokkades

Bij confrontaties tussen gewapende milities en politie raakten vandaag ten minste 11 mensen gewond, zeggen medische bronnen. Gisteren kwamen een kind en een militant om in de stad Aden, waar de incidenten voornamelijk plaatsvinden. Ook een andere activist kwam om. In Sanaa nam de politie een auto in beslag vol wapens en explosieven. De meeste mensen in de steden bleven vandaag thuis. Verkeer is bijna onmogelijk door geblokkeerde kruispunten en doorgangen.

De protesten zetten zetten de situatie in het gebied op scherp. Een conferentie in maart moest een nationale dialoog op gang brengen. Daaruit zouden vrije verkiezingen in 2014 moeten voortkomen en de opstelling van een nieuwe grondwet, na een tweejarige transitieperiode. Oud-president Ali Abdullah Saleh verdween twee jaar geleden van het toneel onder druk van de bevolking, die massaal de straat op ging. Daarop volgde een sektarische machtsstrijd.

    • Mirjam Remie