Turkije klaagt corruptieverdachten aan

Foto EPA / Stringer

Na de arrestatie van 52 mensen - onder wie de zonen van drie ministers - deze week, zijn vandaag in Turkije een aantal verdachten in staat van beschuldiging gesteld. Premier Tayyip Erdogan beschuldigt sommige buitenlandse ambassadeurs ondertussen van “provocatie”.

Onder de zestien mensen die nu zijn aangeklaagd, zijn twee zonen van ministers, meldt persbureau Reuters. De corruptiezaak ligt gevoelig in Turkije, waar een machtsstrijd tussen de regerende AK-partij en de islamitische Gülen-beweging steeds verder escaleert. Een aantal van de gearresteerden onderhouden nauwe banden met Erdogan.

Buitenlandredacteur Toon Beemsterboer legde gisteren in NRC Handelsblad uit wat er aan de hand is.

Het corruptieonderzoek richt zich op de nauwe banden tussen de AK-partij en de economische elite, vooral in de bouwwereld, die Erdogan aan de macht heeft geholpen. Bij een huiszoeking bij de directeur van de staatsbank Halk Bank vond de politie schoenendozen vol geld, meldde persbureau DHA.

Velen zien in de arrestaties de hand van de rijke en machtige islamgeleerde Fethullah Gülen, die een wereldwijd imperium leidt van media, scholen en welzijnsorganisaties met miljoenen aanhangers, ook in Nederland. Zijn volgelingen, die hoge posities zouden bekleden binnen de Turkse politie en justitie, lijken met het onderzoek openlijk de almacht van de AK-partij uit te dagen. Maar Gülen, die sinds 1999 in zelfgekozen ballingschap in de Verenigde Staten leeft, ontkent via zijn advocaat elke betrokkenheid.

Eerder maakte de NOS al een filmpje over het corruptieschandaal.