Student draait niet meer op voor reiskosten als OV-kaart kwijt is

Studenten van wie de OV-chipkaart gestolen, defect of verloren is, hoeven hun reiskosten vanaf 1 januari niet meer zelf te betalen. Ze krijgen een vervangend abonnement tijdens de periode dat ze wachten op een nieuwe kaart. Op de foto studenten tijdens de Utrechtse Introductie Tijd (UIT).
Studenten van wie de OV-chipkaart gestolen, defect of verloren is, hoeven hun reiskosten vanaf 1 januari niet meer zelf te betalen. Ze krijgen een vervangend abonnement tijdens de periode dat ze wachten op een nieuwe kaart. Op de foto studenten tijdens de Utrechtse Introductie Tijd (UIT). Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

Studenten hoeven hun reiskosten vanaf 1 januari niet meer zelf te betalen wanneer ze hun OV-chipkaart kwijt zijn. Dat meldt Jorien Janssen, voorzitter van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb), vandaag in televisieprogramma Kassa, zo schrijft persdienst Novum. Studenten krijgen voortaan een tijdelijke vervanging.

Nu draaien studenten de eerste negen dagen dat ze wachten op een nieuwe kaart, zelf op voor de kosten. Die lopen soms op tot honderden euro’s. Dagelijks gaat het om vier- tot vijfhonderd studenten die een nieuwe kaart aanvragen omdat hun kaart defect, gestolen of kwijt is.

Met het nieuwe ‘tijdelijke studentenreisproduct’ kunnen studenten binnen een uur verder reizen. Daarvoor moeten ze wel eerst een tijdelijke persoonlijke of anonieme OV-chipkaart aanschaffen. Via studentenreisproduct.nl kan dan een tijdelijk abonnement worden verkregen. Dat is zeven dagen geldig. Er moet nog wel een vervangende OV-chipkaart worden aangevraagd.

    • Mirjam Remie