Reconstructie NRC: SNS wilde onteigening via rechter voorkomen

Het hoofdkantoor van SNS Bank.
Het hoofdkantoor van SNS Bank. Foto ANP / Sander Koning

De top van bank en verzekeraar SNS Reaal heeft overwogen naar de voorzieningenrechter te stappen om de nationalisatie van het bedrijf ongedaan te maken. Dit blijkt uit een reconstructie van NRC Handelsblad van het etmaal voor de bekendmaking van de nationalisatie op 1 februari van dit jaar.

Even voor elf uur in de avond overwogen de bestuurders en commissarissen een gang naar de voorzieningenrechter. Ze bespraken of het zinvol was en bedachten toen vrij snel dat het niet veel indruk zou maken op minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem, “aangezien er geen alternatief is dat een kans van slagen heeft”. Later kwamen ze erop terug.

Reddingsplan mocht niet meer baten

SNS Reaal was in ernstige financiële problemen geraakt door met name aanhoudende verliezen bij de vastgoedtak van het bedrijf. De banktop werkte tot het laatste moment aan een reddingsplan met de Britse investeringsmaatschappij CVC. In de ochtend van 31 januari liet het ministerie nog aan de top van de bank en verzekeraar weten een voorkeur te hebben voor die oplossing.

In de avond, na een conference call met alle betrokkenen, leek het reddingsplan door de investeerder geen enkele kans van slagen meer te hebben. Na de call bespraken de bestuurders en de commissarissen met hun advocaten de gang naar de rechter. Even voor half twee in de nacht ontving SNS Reaal een brief van het ministerie waarin de nationalisatie werd meegedeeld. Erna deelde de verantwoordelijk ambtenaar dit ook telefonisch aan bestuursvoorzitter Ronald Latenstein mee.

Een week later bespraken de bestuurders en de commissarissen van SNS Reaal opnieuw of ze nationalisatie bij de voorzieningenrechter moesten aanvechten.