Sergio Herman over verleden, heden en toekomst

Morgen, 22 december wordt het laatste diner geserveerd in Sergio Hermans restaurant Oud Sluis in Sluis. Het adres was in 2005 het derde Nederlandse restaurant dat met drie sterren in de rode Michelingids vermeld stond. Niet alleen wordt het talent van Sergio Herman op wereldniveau herkend, wat hem ook uniek maakt is dat hij op zijn drieënveertigste kan stoppen en opnieuw beginnen.
Een week voordat Jacob Jan Boerma in restaurant De Leest in Vaassen een derde ster zou krijgen, sprak ik Sergio in de bar van restaurant Pure C in Cadzand. In Pure C wordt de keuken geleid door Syrco Bakker, die het vak van Sergio leerde. Het tweetal heeft grote plannen met Pure C, dat voorlopig één Michelinster heeft.


In de video vertelt Sergio over wat ervoor komt kijken om een restaurant op driesterrenniveau in ‘fucking Zeeuws Vlaanderen’ te krijgen en te houden en wat er nodig is om een jong publiek te interesseren voor de haute cuisine. Driesterrenrestaurants bestaan bij de gratie van helpende handen van stagiaires en andere leergierigen die graag een driesterrenadres op hun cv vermelden. Maar het Nederlandse animo voor zoveel hard werk voor weinig geld is tanende, reden waarom Sergio er niet gerust op is dat een Nederlands driesterren-echelon voor de toekomst verzekerd is: “Als ik over mijn schouder kijk zie ik ze nog niet in groten getale komen, de jonge honden….”

    • Ronald Hoeben