‘Saakasjvili uit vrees voor vervolging weg uit Georgië’

President Michail Saakasjvili heeft zijn nederlaag erkend. Foto AFP / Vano Shlamov

De oud-president van Georgië, Mikheil Saakasjvili, heeft zijn thuisland verlaten. Hij vreest voor vervolging, zegt zijn Nederlandse vrouw, Sandra Roelofs, in een vraaggesprek met Trouw.

Saakasjvili verloor eind oktober de presidentsverkiezingen in Georgië. Hij was - met een kleine onderbreking - sinds 2003 aan de macht. Hij voerde snel veel hervormingen door, maar verloor aan populariteit.

In 2008 was het enthousiasme over Saakasjvili’s democratische Rozenrevolutie al verstomd, blijkt uit dit filmpje van de NOS:

Nieuwe regering “wraakzuchtig”

De presidentsverkiezingen werden gewonnen door Giorgi Margvelasjvili, oud-minister van Onderwijs en een politiek tegenstander van Saakasjvili. De nieuwe regering heeft zich volgens Roelofs “wraakzuchtig opgesteld” tegenover mensen die nauw met de oud-president hadden samengewerkt.

Eerder werd al bekend dat de oud-president mogelijk vervolgd zou worden wegens vermeende misstanden tijdens zijn presidentschap. Het openbaar ministerie heeft een onderzoek heropend naar de dood van Zoerab Zjvania in 2005, die premier was nadat Saakasjvili president was geworden.

    • Laura Klompenhouwer