Russische oliemagnaat herenigd met familie - ‘eindelijk weer uitgeslapen’

Screenshot uit het filmpje met Chodorkovski, waarin hij vertelt dat hij voor het eerst sinds lange tijd weer heeft kunnen uitslapen.
Screenshot uit het filmpje met Chodorkovski, waarin hij vertelt dat hij voor het eerst sinds lange tijd weer heeft kunnen uitslapen.

De Russische oliebaron Mikhail Chodorkovski is terug bij zijn familie. Een paar uur nadat president Poetin hem gratie verleende, is hij met een privévliegtuig naar Berlijn gevlogen.

Update 20.00 uur: Tegen de Russische nieuwswebsite Lenta.ru zegt Chodorkovski niet meer terug te willen naar Rusland.

De vlucht was geregeld door de voormalige Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Hans-Dietrich Genscher. Hij heeft jarenlang achter de schermen gelobbyd bij het Kremlin voor Chordovski’s vrijlating. De woordvoerder van Poetin zei gisteren tegen de pers niet te weten waarom Chordovski ervoor koos naar Duitsland te gaan. Een reden zou kunnen zijn dat zijn moeder vroeger medische behandeling kreeg in de Duitse hoofdstad.

Chodorkovski is herenigd met zijn zoon Pavel en zijn ouders, heeft zijn woordvoerder gezegd tegenover persbureau AP. Zij zijn apart naar Berlijn gevlogen. Er zijn inmiddels beelden van de vijftigjarige oliemagnaat, twittert Olaf Koens, correspondent in Rusland:

Twitter avatar obk Olaf Koens En er is beeld van Chodorkovski. Hij glimlacht, legt uit dat ‘ie voor het eerst in lange tijd heeft kunnen uitslapen http://t.co/jmcBfLUYFX

Chodorvski na tien jaar gratie verleend

Chodorkovski, ooit de rijkste man van Rusland, werd gisteren vrijgelaten na tien jaar gevangenschap in Rusland. Hij zat vast vanwege veroordelingen voor belastingontduiking en fraude. Hij was echter ook een groot criticus van president Poetin en ondersteunde de oppositie financieel - volgens critici zou dat de ware reden zijn voor zijn veroordeling.
Chodorkovski is “om humanitaire redenen” amnestie verleend, staat in de officiële verklaring. De vrijlating wordt gezien als goede PR in de aanloop naar de Olympische Spelen in Sotsji. Een aantal leiders, zoals de presidenten van Frankrijk en Duitsland, heeft het bezoek aan Sotsji afgezegd uit protest tegen de Russische mensenrechtensituatie.

De Russische milieuactivist Jevgeny Vitisjenko is gisteren juist veroordeeld tot drie jaar cel, omdat hij zich inzette voor bedreigde natuur in het olympische Sotsji.

De zoon van Chordovski zegt dat het goed gaat met zijn vader: “Hij is amper veranderd, en hij is fit.”

    • Mirjam Remie