PvdA lijdt electoraal meest onder kabinetsdeelname

Coalitiepartijen PvdA en VVD oogsten weinig waardering onder de eigen kiezers, blijkt uit een peiling. Vooral PvdA-kiezers zeggen zich definitief van de partij af te keren.

Een kwart van de mensen die in 2012 op coalitiepartij PvdA heeft gestemd, zegt nooit meer voor die partij te zullen kiezen. Dat blijkt uit een enquête van onderzoeksbureau Ipsos. Coalitiepartner VVD heeft een kleiner deel van zijn kiezers van zich vervreemd. 17 procent van de VVD-kiezers uit 2012 ziet zichzelf iets meer dan een jaar later niet meer op die partij stemmen.

Dit verschil tussen de twee partijen geldt ook voor het aantal mensen dat zegt sowieso wéér op een van de coalitiepartijen te gaan stemmen. Van de mensen die in 2012 op de VVD stemden, zegt 60 procent dat bij de volgende verkiezingen (bijna) zeker weer te gaan doen. De PvdA-kiezer toont zich een stuk minder loyaal: 40 procent zegt bijna zeker weer op die partij te stemmen.

Deze momentopname laat zien dat de coalitie nog niet in staat is gebleken veel waardering onder de eigen kiezers te oogsten na haar eerste regeringsjaar. Daarnaast geven deze cijfers de indruk dat de PvdA, meer dan nog dan de VVD, te lijden heeft onder deelname aan deze regering.

Op de valreep van het nieuwe jaar verzekerde het kabinet-Rutte II zich nog van een politieke meerderheid voor twee grote hervormingen: pensioenen en woningmarkt. In het laatste geval ging dat nog bijna mis door een langdurige blokkade van PvdA-senator Adri Duivesteijn.

Volgens minister Ronald Plasterk had het kabinet er mogelijk over kunnen vallen. Maar dat viel in de ogen van vicepremier Lodewijk Asscher wel mee, zo liet hij vrijdag na afloop van de ministerraad weten. „Het was wel hartstikke spannend. De belangen waren groot.”

De vicepremier zei te begrijpen dat de burgers mogelijk ‘akkoordenmoe’ waren, maar noemde die akkoorden toch belangrijk om dingen voor elkaar te krijgen. Ook benadrukte Asscher dat de relatie tussen coalitiepartners VVD en PvdA geen schade heeft opgelopen door de actie van Duivesteijn. Dat laatste, zo zeggen Haagse bronnen, is overigens niet waar. De verhoudingen zijn wel degelijk beschadigd, hoewel zeker niet onherstelbaar.