PvdA lijdt electoraal meer onder kabinetsdeelname dan VVD

Diederik Samson al flyerend in Heerenveen, waar herindelingsverkiezingen plaatsvonden. Foto ANP / Catrinus van der Veen

Coalitiepartijen PvdA en VVD krijgen weinig waardering van hun eigen kiezers, blijkt uit een enquête van onderzoeksbureau Ipsos. Vooral kiezers van coalitiepartij PvdA geven aan dat ze zich definitief van de partij afkeren.

Van de mensen die vorig jaar op de VVD stemden, zegt 60 procent dat bij de volgende verkiezingen (bijna) zeker weer te gaan doen. De PvdA-kiezer toont zich minder loyaal: 40 procent zegt bijna zeker weer op die partij te stemmen. Een kwart van de PvdA-kiezers zegt nooit meer voor de partij te zullen kiezen. Bij de VVD ziet 17 procent zichzelf niet meer op die partij stemmen.

De VVD houdt in de enquête 27 zetels over van de 41, de PvdA 19 van de 38. D66 en PVV doen het beter dan bij de verkiezingen van vorig jaar.

    • Laura Klompenhouwer