Psychologen geven zware diagnoses - ‘dan wordt therapie vergoed’

Vrouw in therapie.
Vrouw in therapie. Foto ANP / Roos Koole

Veel psychologen geven hun cliënten wel eens een zwaardere diagnose dan strikt noodzakelijk, omdat de verzekeraar de therapie dan wel vergoedt. Dat blijkt uit een onderzoek van het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) door Motivaction, dat maandag wordt gepubliceerd.

Meer dan 40  procent van de ruim duizend leden die de vragenlijst invulden,  gaf toe de afgelopen twee jaar te maken hebben gehad  met ‘creatief labelen’. Om precies te zijn: ruim 40 procent  zei dat zwaarder-dan-nodig-diagnosticeren,  door henzelf of door collega’s,  hun zorg negatief had beïnvloed.

Creatief labelen

“Fraude?”, reageert NIP-voorzitter Elly Plooij-van Gorsel daarop:

“Je kunt het ook creatief noemen. Of noodzakelijk, omdat een cliënt anders van hulp verstoken blijft.”

De psychologen vinden dat het declaratiesysteem van verzekeraars ‘creatief labelen’ in de hand werkt. Om de zorgkosten te drukken, worden hele diagnoses uitgesloten van vergoeding uit het basispakket. Dat is al gebeurd voor aanpassingsstoornissen, relatieproblematiek en burn-out.  In 2014 komen daar nog meer stoornissen bij. Veel therapeuten stellen om die reden een andere, vaak zwaardere diagnose zoals angststoornis, depressie of posttraumatische stressstoornis, zodat de cliënt de therapie wel vergoed krijgt.