Overname Slotervaart rond

Het beslag op de aandelen van het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis is opgeheven. Dat heeft de voorzieningenrechter in Haarlem vrijdagmiddag beslist. Door de uitspraak kan zorgondernemer Loek Winter het in moeilijkheden verkerende ziekenhuis per direct overnemen.

De familie Erbudak, een minderheidsaandeelhouder, probeerde de overname tegen te houden door beslag te laten leggen op de ziekenhuisaandelen. Op die manier kon de vastgoedmaatschappij die het ziekenhuis aan Winter wil verkopen, de aandelen niet leveren. De familie is tegen verkoop van het Slotervaart omdat zij de overnameprijs te laag vindt en zich niet kan vinden in opdeling van het ziekenhuis.

De rechtbank erkent dat de familie Erbudak mogelijk nadeel ondervindt van de verkoop van het ziekenhuis, maar oordeelt dat het niet gerechtvaardigd was dat de familie beslag had laten leggen op de aandelen. Volgens de rechter is de verkoop goed voor de continuïteit van het Slotervaart.

Winter biedt samen met zakenpartners 8 miljoen euro voor het ziekenhuis. Een deel van de activiteiten wordt voor 10 miljoen doorverkocht aan het naburige Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis. Winter neemt ook de schuld van 21 miljoen over die het ziekenhuis bij vastgoedbedrijf Delta heeft.

Er loopt nog een onderzoek naar wanbeleid rond het ziekenhuis. Erbudak werd als aandeelhouder buitenspel gezet via een plotselinge uitgifte van 5 miljoen aandelen. De rechtmatigheid van de huidige eigenaar is daarmee nog onzeker.