Optimisme over afbouwen

„Bernanke heeft de Amerikaanse economie in leven gehouden met het krachtige maar ook wel risicovolle medicijn van kwantitatieve verruiming. Aan Yellen de taak de dosis langzamerhand terug te brengen. Bernanke heeft de eerste aanzet gegeven, Yellen mag dat afbouwprogramma op een evenwichtige manier uitvoeren. Ik ben vrij optimistisch over de slagingskans van dat proces en het effect daarvan op de aandelenmarkten. Aan de ene kant wordt het steunprogramma geleidelijk teruggedraaid. Aan de andere kant heeft de Fed aangegeven de rente nog lange tijd laag te houden. Daarmee blijft de Fed de economie stimuleren, zodat die steeds meer echt op eigen benen kan staan. Ik verwacht dat de aandelenmarkten steeds meer worden gedreven door fundamentele factoren, zoals economische groei en winstontwikkeling. De vooruitzichten voor die factoren zijn veel beter geworden.”

Heeft u ook een vraag? Mail naar beleggen@nrc.nl