Neuroloog Jansen mag geen arts meer zijn

Oud-neuroloog Ernst Jansen (68) mag nooit meer werken als arts. Dat heeft het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg in Zwolle gisteren bepaald. Het college verklaarde de klachten van ex-patiënten grotendeels gegrond. De tuchtrechter vindt dat Jansen verkeerde diagnoses heeft gesteld en patiënten onjuist heeft behandeld.

„Mooier had de uitspraak niet gekund”, reageerde letselschade-expert Yme Drost. Hij vertegenwoordigt de vijf ex-patiënten, van wie inmiddels één is overleden. Meteen na de uitspraak schudden slachtoffers elkaar en Drost de hand. Gerrie Camstra, echtgenote van ex-patiënt Martin Camstra die botox kreeg geïnjecteerd in zijn voeten, reageerde in tranen: „Eindelijk gerechtigheid.” Haar echtgenoot: „Ik voel me nu een stuk beter.”

Camstra leed niet aan dystonie, een neurologische aandoening, en daarom was er volgens de tuchtrechter ook geen indicatie voor een behandeling met botox. Bovendien heeft Jansen naar de mening van het college te veel en te vaak botox geïnjecteerd.

Het tuchtcollege beoordeelt Jansen als een arts die te snel op dubieuze gronden tot een diagnose kwam. Hij heeft volgens het college ten onrechte ernstige chronisch aandoeningen gediagnosticeerd en ten onrechte medicatie met vaak ernstige bijwerkingen voorgeschreven.

Jansen toetste zijn oordeel niet of nauwelijks en negeerde signalen die hem op andere gedachten hadden moeten brengen. De tuchtrechter: „Van twijfel was weinig te merken, toen niet en ook niet ter zitting.” Het college vindt het aannemelijk dat fouten mede in de hand zijn gewerkt zijn medicijnverslaving.

Volgens Frank van Gaal, Jansens advocaat, is zijn cliënt teleurgesteld. Hij stelt dat de tuchtrechter ten onrechte concludeert dat er in alle gevallen sprake is geweest van een verkeerde diagnose. Hij vindt bovendien dat er sprake is van verjaring van veel feiten. Of Jansen in hoger beroep gaat, kon hij nog niet zeggen. Tegen Jansen loopt ook nog een strafzaak. De rechtbank doet in deze zaak uitspraak in februari.