Missie in Mali als lakmoesproef

None

Wie?

Tom Middendorp (1960), viersterrengeneraal, Commandant der Strijdkrachten (CDS).

Waarom?

Het was nogal een tijd sinds zijn aantreden, in juni 2012. Nederlandse Patriot-raketten vertrokken naar Turkije en blijven nog een jaartje extra. De politiemissie in Kunduz stopte in juli. Maar nog dit jaar gaan ‘we’ naar Mali.

En?

En dan hebben we het nog niet over de draconische bezuinigingen met verlies aan banen, afbestelde orders, gesloten kazernes en materieel dat in de uitverkoop gaat. Gevechtstanks kunnen we niet meer betalen, maar de JSF, die komt er.

Hm.

Zeg dat wel. Maar Middendorp geldt als diplomaat. Hij komt trouwens uit de genie, en dat zijn de bruggenbouwers van de landmacht.

Weer een landmachtman als CDS?

Ja, daar was verbazing over. Na luchtmacht (Dick Berlijn) en landmacht (Peter van Uhm) leek de beurt aan de marine, waar vice-admiraal Matthieu Borsboom zich al warmliep. Met Middendorp, die er als tweesterrengeneraal in één klap twee bij kreeg, deed de landmacht haasje-over.

En nu dus naar Mali?

Middendorps lakmoesproef. De Sahel is een kruispunt van Al-Qaeda-types en smokkelaars. Daar optreden is ook eigenbelang, vindt de regering. Nederland helpt de VN met commando’s en inlichtingen. „Wij zijn de ogen en oortjes, maar ook een stukje van de hersenen”, zei de CDS in kleuterklastermen in de Tweede Kamer.

Klinkt eng.

Het wordt pittig. En niet alleen door de bad guys. Communiceren met de Fransen, het belangrijkste militaire contingent, wordt ook een eh, uitdaging. En het Nederlandse kampement wordt trouwens door de Chinezen beveiligd.

Zei je VN-missie?

Zeker, voor het eerst in die omvang sinds het trauma van Srebrenica (1995).

Symbolisch momentje.

In hun ogen kon ‘Srebrenica’ vooral gebeuren omdat ze in de steek werden gelaten toen ze het VN-bevel om hulp vroegen. De hoogste blauwhelm was toen trouwens een Fransman. Het verklaart veel twijfel over de Mali-missie. Nog geen land heeft ‘ingetekend’ om helikopters te leveren. Komen ze wel als je ze nodig hebt? Daarom maken ze er zo’n punt van bij de minister om Nederlandse Chinooks mee te sturen.

En wat levert het op?

Misschien straks weer met vakantie naar Timboektoe? In elk geval laat Nederland na de reputatieschade door het vertrek uit Afghanistan zien dat het internationaal weer wil meedoen. Niet onbelangrijk bij de ambitie om een zetel in de Veiligheidsraad te krijgen.

Wat zegt Twitter?

@volkskrant „Defensie wint weer terrein in Den Haag met missie #Mali.” (21 oktober)