Militaire vliegtuigen VS en VN beschoten in Zuid-Soedan

Vliegtuig met Nederlandse evacués op Eindhoven Airport.
Vliegtuig met Nederlandse evacués op Eindhoven Airport. Foto ANP / Evert-Jan Daniels

Twee helivliegtuigen van het Amerikaanse leger zijn vandaag beschoten in Zuid-Soedan. Daarbij zijn vier militairen gewondgeraakt. Een van hen is in kritieke toestand, meldt persbureau AP op gezag van twee functionarissen.

Update 16.43 uur: Ook een helikopter van de Verenigde Naties is beschoten. Dat meldt persbureau AP. De helikopter moest vredesmilitairen en burgers evacueren van een VN-post in Yuai, maar maakte door beschietingen een noodlanding. Yaui ligt in de deelstaat Jonglei, waar ook de Amerikaanse helikopter is neergeschoten.

De toestellen zijn ingezet in het land om te helpen de vrede te bewaren. De vliegtuigen onderweg naar Bor, de hoofdstad van deelstaat Jonglei. Daar vinden sinds een vermeende mislukte staatsgreep vorige week steeds hevigere gevechten plaats.

Toen de toestellen onder vuur werden genomen, zijn ze naar Kampala in Oeganda gevlogen. De gewonde militairen worden behandeld in Kenia.

Nederlands geëvacueerd

Op het vliegveld van Eindhoven zijn vannacht Nederlanders aangekomen uit Zuid-Soedan. Nederlandse militairen reisden de afgelopen dagen naar het land met twee vliegtuigen - een C-130 Hercules en een KDC-10 - om burgers te evacueren die er vastzaten.

Eerder deze week werd een VN-basis waar Zuid-Soedanezen zich schuilhielden aangevallen. Daarbij kwamen twee Indiase VN-soldaten om het leven en elf burgers.

    • Laura Klompenhouwer