Met een positief gevoel naar bed

None

Wie?

Humberto Tan (1965), schrijver, acteur, model, sportdeskundige, tv-presentator, radiopresentator, modeontwerper, dj, fondsenwerver...

Stop, stop, genoeg!

Volgens mij ben je jaloers. Echt, Humberto is een uomo universale.

Uomo commerciale, zul je bedoelen.

Dat is het idee. Daarom moest hij in maart weg als presentator van het ochtendprogramma van BNR Nieuwsradio. Want dat viel volgens BNR niet te combineren met een hoofdrol in de nieuwe tv-campagne van de Rabobank. Je weet wel, die van ‘thuis in Nederland, thuis in de wereld’ en ‘ander land, andere spelregels’.

Geen flauwe grappen, graag. Dit stukje gaat niet over de Rabobank.

Dat is waar. De bank spinde trouwens slim terug door te zeggen dat ze Tan juíst hadden aangetrokken wegens zijn ‘niet aflatende nieuwsgierigheid’ en zijn ‘positief kritische houding’.

En?

Dan wandelt hij in het Rabo-spotje door Rio en stelt vragen aan een knappe, vrolijke bank-vrouw. Die vertelt hoe goed de Rabobank is.

Ik bedoel: gaan positief en kritisch wel samen?

Hij vindt van wel. Of eigenlijk, juist niet. Hij vindt dat hij die twee rollen goed kan scheiden.

Totdat hij als nieuwsman een item over de Rabobank zou moeten doen. Dat had BNR dan weer goed gezien.

Tja, dat zegt de omroep waar elk blokje zendtijd ‘mede mogelijk is gemaakt door’. Je mag hopen dat hij in zijn nieuwe baan als ‘anker’ van de tv-talkshow RTL Late niet voor de keuze komt.

Daar hoef je niet bang voor te zijn bij RTL Light. „Connie Breukhoven is woest! De diva reageerde woensdag op de actie van Gordon tijdens het benefietgala van hem en Gerard Joling, waarbij hij haar telefoonnummer deelde met de rest van Nederland. Connie heeft haar advocaat erop gezet.”

En toch heeft Humberto veel fans.

Noem er dan eens een.

Hans Beerekamp, tv-criticus van deze krant, vindt Tan bijvoorbeeld „een verademing”. Tan maakt „een swingend programma dat kijkers met een positief gevoel op bed legt”. Zijn uitzending met drie gasten die Mandela hadden gekend – en omgekeerd – sloeg de VARA-collega’s volgens Beerekamp zelfs „professioneel knock-out”.

Wat vindt de VARA?

Daar worden ze een beetje zenuwachtig. Tan trekt per avond gemiddeld 200.000 kijkers weg bij Pauw & Witteman. „In het begin zeiden we wel tegen elkaar: Potverdorie, doen we iets verkeerd?”, aldus Jeroen Pauw in het AD.

Wat zegt Twitter?

@nataschaadama „#RTLLN De kinderlijke verwondering en blijheid van Humberto Tan ... love that .” (11 december)