Levensverzekering kan heilzame pleister zijn

Mijn partner is kostwinner. We wonen in een huurhuis met twee jonge kinderen. We willen een overlijdensrisicoverzekering afsluiten. Waar moeten we op letten?

Elk jaar verliezen 15.000 Nederlanders uit de beroepsbevolking hun partner door overlijden, tonen cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat schopt hun leven flink overhoop. Vier van de tien werkende nabestaanden stopt met zijn oude baan, blijkt uit onderzoek; een kwart gaat in deeltijd aan de slag. Want rouw kost tijd en energie. Als een nabestaande geen carrière en/of vermogen heeft, maar wel kleine kinderen, dan is een uitkering uit een overlijdensrisicoverzekering (orv) onmisbaar.

Hoe breed moet zo’n noodverband zijn? Dat kun je zelf becijferen, op een velletje papier of op de computer, want op de cent nauwkeurig hoeft het niet. Bekijk twee scenario’s: het overblijvend inkomen na jouw dood en na die van je partner.

Begin met arbeidsinkomen. Dat valt weg als de kostwinner overlijdt. Ga je dan zelf aan de slag? En als jij wegvalt? Blijft je partner dan evenveel verdienen? Noteer bij beide het te verwachten maandbedrag. Voorts test je op svb.nl (bij ‘Bepaal zelf of u Anw kunt krijgen’) of er recht is op een Anw -uitkering, en hoeveel. Een nabestaande met onvolwassen kinderen krijgt, afhankelijk van arbeidsinkomen en uitkeringen, maandelijks maximaal 1.083 euro.

Duik nu in jullie pensioenregeling(en). Mijnpensioenoverzicht.nl geeft daarvan een compleet beeld. Raadpleeg het nabestaandenpensioen voor jullie beiden.

Voor beide situaties tel je het arbeidsinkomen, de Anw en het nabestaandenpensioen op. Hoeveel komen jullie tekort? En hoe lang? Verwacht je maandelijks een gat van 1.500 euro gedurende maximaal zes jaar, dan zou je het redden met een orv die pakweg 110.000 euro uitkeert. Maar misschien slingert ergens in een la een levensverzekering, koopsom- of woekerpolis met een nabestaandenuitkering. Kijk op het polisblad. Trek de bedragen van die 110.000 euro af. Evenals jullie spaargeld. De uitkomst is wat je ongeveer aan dekking nodig hebt.

Zoek nu het beste aanbod. Vergelijk diverse vergelijkingssites zoals consumentenbond.nl/overlijdensrisicoverzekering, geencentteveel.nl en independer.nl. Pak ook aanbieders mee waar je rechtstreeks kan afsluiten, zoals brandnewday.nl, centraalbeheer.nl en ohra.nl. Bedenk dat jaarbetaling gunstiger is dan maandpremies. Een orv met een gelijkblijvende uitkering is het duurste. Kies, als het kan, een uitkering die daalt in de tijd.