Kerst? Mangiar bene! MENU Antipasti d’invernoWinterse antipasti Linguine al granchio, peperoncino e limone Linguine met krab, chili en citroen Stufato di pollo con castagne e rosmarino Gestoofde kip met kastanjes en rozemarijn Purea di patate e sedano rapa Aardappel-knolselderijpuree Torta di nocciole e cioccolato con crema alla nocciole Hazelnoot-chocoladetaart met hazelnootroom

Vergeet het gourmetstel, dit is het kerstdiner voor dit jaar volgens nrc.next.

None

Kookcolumnist

Het ideale kerstdiner is niet alleen feestelijk en lekker, maar ook maakbaar. Waarom zou je je een menu op de hals halen waarvoor je eerst twee dagen boodschappen moet doen en daarna nog eens twee dagen in de keuken staat om vervolgens volkomen afgepeigerd aan tafel te zitten, te moe en te paniekerig om te genieten van het gezelschap waarvoor je al die moeite hebt gedaan? Waar gaat het nu eigenlijk om? Om het samenzijn, toch?

Juist. Daarom heb ik mij voor dit kerstdiner laten inspireren door de Italiaanse keuken. Italianen zijn ontzettend goed in mangiar bene. Hoewel ze er oeverloos over kunnen ouwehoeren, maken ze hun gerechten nooit nodeloos gecompliceerd. Geen ingewikkelde recepten dus dit jaar. Geen gefrutsel met garneringen. Geen lastminutestress. Gewoon grote schalen op tafel en genieten. Van het eten én van elkaar.

Alle recepten zijn bedoeld voor acht personen, maar waarschijnlijker is dat je hiermee genoeg zult hebben voor minstens tien mensen. Dat ligt een beetje aan de gemiddelde eetlust en of er kinderen bij zijn. Maar wat maakt het uit als je iets overhoudt? De volgende dag smaken de kliekjes zo mogelijk nog beter.

Het voorgerecht bestaat uit verschillende kleine antipasti, waarvan de meeste goed voor te bereiden zijn. Bedenk dat je ze niet allemaal hoeft te maken; je kunt er een of twee uitkiezen. Maar als je het leuk vindt, kun je het assortiment ook juist uitbreiden, met parmaham, mortadella en salami bijvoorbeeld, of met gemarineerde artisjokken en dergelijke kant-en- klare antipasti.

Het is misschien wijs om de krab voor de pasta van tevoren te bestellen bij de visboer. Mocht je verse krab te duur vinden, neem dan liever geen surimi, maar krabvlees uit blik, of kies desnoods voor tonijn. Je kunt de knoflook, chili en peterselie eventueel al ’s middags fruiten; dan hoef je op het laatst alleen nog maar de linguine te koken.

De kippenstoofpot kun je al een of twee dagen van tevoren maken. Ergens voelt het een beetje als overkill om na een bordje pasta ook nog eens puree te serveren. Maar deze lichte knolselderijpuree moet je zien als een postillon d’amour voor de kostelijke stoofsappen. Als je er nog iets groens bij wilt eten, houd het dan eenvoudig. Een salade van rucola met geroosterde amandelen of pijnboompitten en een simpele dressing van citroensap, olijfolie en een drupje balsamicoazijn is alles wat je nodig hebt.

De hazelnoot-chocoladetaart kun je desgewenst al een of twee dagen eerder bakken. Klop alleen de room wel op het laatste moment.

Vegetariërs, tot slot, zouden zich in elk geval te goed kunnen doen aan de antipasti, die vlees noch vis bevatten. En uiteraard aan het toetje.

Rest mij nog iedereen fijne, ontspannen en smakelijke feestdagen te wensen. Aan dit menu zal het, hoop ik, niet liggen. Buon natale!

    • Janneke Vreugdenhil