Kerst bedreigt de volksgezondheid

Er zijn mensen die begin december een paar pondjes kwijt proberen te raken, om die er met Kerst en Oud & Nieuw weer lekker bij te kunnen eten. Onverstandig, maar de verleiding is maximaal. Wie een dikmakende omgeving in volle glorie wil zien, moet nu de straat op. De kerstmarktkraampjes liggen vol overbodige calorieën. In de supermarkten is alles te koop om met zo min mogelijk inspanning extreem calorierijke kerstdiners op tafel te zetten. We lijken Amerika wel.

Daar is tien jaar geleden gemeten dat mensen in de ruime maand van Thanksgiving (eind november) tot nieuwjaar gemiddeld vier ons aankomen. Er was variatie. De helft van de 195 proefpersonen werd meer dan een kilo zwaarder. In de zomer nog eens twee ons.

Ook de Nederlandse chocoladeletters, marsepeinen worst, banketstaven, kerstrollades, geflambeerde ijstaarten, en dan ook nog de oliebollen en appelbeignets voegen snel een pondje toe.

Seizoensvariatie in gewicht is vanouds normaal. Op het platteland van het Turkse Anatolië komen volwassen vrouwen in de herfst gemiddeld vier kilo aan. Als het werk op het land gedaan is. In voorjaar en zomer raken ze daarvan weer drie kilo kwijt. In Mali en Senegal zijn vrouwen juist in mei 2,5 tot 4,0 kilo zwaarder en ze zijn dat allemaal weer kwijt, aan het eind van de regentijd, door landarbeid. Maar in het westen lukt dat kwijtraken niet meer.

Tijdens de feestdagen gaan er in de VS ruim 9 procent meer mensen dood – de helft door hartaanvallen.

Kan lichaamsbeweging ons nog redden? Een beetje, zo wijst decadent Brits onderzoek uit (Journal of Physiology, 23 okt online). Mannen van in de twintig aten een week lang veel te veel, maar als ze daarbij iedere dag drie kwartier hardliepen, liepen ze geen extra acuut gevaar op een hartaanval.

U weet dus wat u te doen staat, komende week.

Wim Köhler

    • Wim Köhler