Inhoudelijk sterk maar wat stijfjes

Vakbond CNV kiest na emotionele dominee voor zakelijke jurist en beste vriend van minister Asscher.

None

In menig opzicht verschilt hij van zijn voorganger. Waar Jaap Smit van de vergezichten is, is Maurice Limmen (41) van de details.

Afgelopen maandag werd hij door de CNV-leden verkozen tot de nieuwe voorman van de op één na grootste vakcentrale in Nederland. Per 1 januari treedt hij officieel aan als voorzitter.

Limmen volgt Jaap Smit op die, van huis uit predikant, iets vaderlijks over zich heeft. Dominee Smit wist wat goed was voor het CNV. Hij kon bovendien emotioneel reageren als de boodschap bij zijn achterban niet overkwam of als hij zich op andere fronten onmachtig voelde in zijn rol.

Van die eigenschappen bij Limmen geen spoor. Hij wordt omschreven als een ietwat afstandelijke, volgens sommigen „houterige” man. Een jurist die altijd ‘in control’ lijkt en zijn emoties voor zichzelf houdt. Hij is zakelijker dan zijn voorganger en laat zich niet zo makkelijk kennen, zeggen de mensen die intensief met hem werkten.

Wie hem wel goed kent is minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken, PvdA). Limmen, zelf niet getrouwd, was getuige op Asschers huwelijk. Ze studeerden in de jaren negentig samen rechten aan de Universiteit van Amsterdam en kwamen elkaar niet veel later weer tegen in de Amsterdamse gemeentepolitiek. De een was raadslid voor de PvdA, de ander voor het CDA. Die politieke tegenstelling zat hun vriendschap niet in de weg. Later voerde Limmen oppositie tegen wethouder en locoburgemeester Asscher, die sneller carrière maakte dan zijn studievriend.

Limmen maakte op zijn beurt naam als voorzitter van de enquêtecommissie naar het debacle met de NoordZuidlijn, die vele malen duurder uitpakte dan beoogd. „Limmenproof” is in de Amsterdamse politiek een gevleugelde term als ter discussie staat of nieuwe projecten wel aan de eisen van die commissie voldoen.

In 2010 presenteerde de commissie zijn conclusies en was het voor Limmen tijd voor iets anders. Hij werd vicevoorzitter bij het CNV. Eerder combineerde hij de gemeenteraad al met een baan als vakbondbestuurder bij de CNV Dienstenbond. Achter de schermen werd Limmen de belangrijkste man van het CNV. Afgelopen voorjaar mocht hij het sociaal akkoord voor zijn vakbond tot in detail uitonderhandelen. In dat polderoverleg trof hij zijn oude vriend Asscher, dit keer als minister en vicepresident. Niet ondenkbaar is dat Limmen in de landelijke politiek nog eens in zijn voetsporen treedt. Als het CDA regeert, en Asscher oppositie voert.

    • Ariane Kleijwegt