Ik was héél graag hoofdtrainer van Vitesse geworden

Hij vergaarde roem als keeper van Ajax, werd in 2010 assistent-trainer bij Vitesse en begon dit jaar als hoofdtrainer bij het Belgische Lierse SK.

„Ik weet weinig van politiek en voel me er niet in thuis. Stemmen doe ik niet altijd, zeker niet elk jaar.”
„Ik weet weinig van politiek en voel me er niet in thuis. Stemmen doe ik niet altijd, zeker niet elk jaar.” Foto Andreas Terlaak

‘Het moment dat mijn ouders vertelden dat we naar Nederland zouden gaan, kan ik me niet herinneren. Van de overtocht daarentegen weet ik alles nog. Hoe we met z’n drieën aan boord gingen van het vliegtuig en dat ik in de cockpit mocht kijken. Al die lichtjes. Machtig vond ik dat. Ik kreeg een blauw speldje van de KLM. Prachtig. Maar ik heb eigenlijk nooit aan mijn ouders gevraagd waarom we naar Nederland gingen. Gek hè? Het was gewoon zo. Mijn vader werkte in Nederland als laborant bij Smid & Hollander in Amsterdam.”

„Mijn eerste herinnering aan Nederland is het luikje bij een snackbar in de Pijp in Amsterdam. Dat moest je open doen om er een warm ding uit te halen. Ik wist niet wat het was, kon het woord kroket ook niet uitspreken.”

„Ik heb een zorgeloze jeugd gehad waarin alles vanzelf leek te gaan. Daar ben ik mijn ouders intens dankbaar voor. Ik wilde piloot worden, maar dat was niet te combineren met voetbal. Daar rolde ik als vanzelf in. Zelf heb ik nooit zorgen gehad over wat ik zou worden. Mijn schoenen waren mijn grootste zorg. Eén, twee weken en dan waren ze kapot. Tot mijn veertiende voetbalde ik gewoon op straat. Behalve mijn schoenen begaf ook mijn broek het steeds vaker. Mijn moeder begreep daar niets van. Die heeft niets met sport. Mijn vader wel. Die had zelf in Suriname op niveau gespeeld, voor een appel en een ei in de maand.”

Begin mei. Menzo vertrekt als assistent-trainer bij Vitesse. In zijn drie jaar in Arnhem diende hij drie hoofdtrainers

„Mijn moeilijkste periode bij Vitesse was na het vertrek van John van den Brom als trainer in de zomer van 2012. Ik was hem héél graag opgevolgd maar ik voelde aan alles dat het niet ging gebeuren. Dat vertrouwen was er niet in me. Ondertussen duurde het heel lang voordat er een opvolger kwam. Een heel onzekere periode omdat onduidelijk was wat mijn rol zou worden. Een moment ook dat ik dacht: wat gebeurt hier allemaal? Dat ik na dat jaar ben weggegaan had niets met Jordania, de Georgische clubeigenaar, te maken. Dat is een ontzettend sympathieke man. Anders dan mensen denken is hij, in ieder geval naar mij toe, altijd oprecht geweest. Ik heb geen moreel oordeel over een buitenlandse eigenaar. In Nederland is er nog achterdocht omdat het nieuw is dat buitenlanders clubs overnemen. Maar TDK wilde in mijn tijd als hoofdsponsor van Ajax toch ook de verkoop van cassettebandjes verhogen? Nu willen eigenaren in ruil voor hun geld deels de rechten van een speler hebben. Maar ze steken er dan ook aanzienlijk meer geld in dan TDK destijds.”

14 mei. Menzo wordt gepresenteerd als trainer van Lierse

Technisch directeur Thomas Radzinski: „Stanley is een monument, een icoon hier, die in feite niks verkeerd kan doen. Ik ga er voor zorgen dat hij de beste spelers krijgt zodat we niet halverwege de competitie achterom hoeven te kijken omdat we bang zijn te degraderen.”

Menzo: „Ik ben opgegroeid met verzorgd voetbal, Ajax-voetbal. Het is ook wat bij mij past: streven naar perfectie. Al is dat lastig bij een club als Lierse, waar de kwaliteit minder is en de financiële mogelijkheden beperkt zijn.”

10 augustus. Lierse pakt in de derde competitieronde het eerste punt

„De resultaten vallen tegen, maar we zijn nergens weggespeeld. Bij de club zien ze waar ik mee bezig ben. Daarom is het rustig. Ik houd van een duidelijke organisatie in en rond het veld, wat nodig is bij een team met veel culturen en nationaliteiten. Daarom heb ik de discipline aangetrokken. Op tijd zijn, je spullen opruimen als je opstaat na de lunch. Eigenlijk heel normaal toch? Kwestie van opvoeding. Ik haalde nooit kattenkwaad uit, was een modelkind, want ik kende mijn moeders sanctie: niet mogen voetballen. Ze wist precies hoe me dat zou raken.”

14 september. Menzo is geschorst na commentaar op de scheidsrechter

Zijn assistent en vriend Eric van Meir neemt de honneurs waar tegen de met 4-1 verloren wedstrijd tegen Club Brugge. Van Meir: „De laatste twee goals zijn counters. Dus die tel ik niet. En 2-1 verliezen van Brugge is geen slecht resultaat.”

Menzo: „Ik ben voor altijd met Ajax verbonden. Ik word er vaak aan herinnerd. We hebben een Schotse spits tegen wie ik onlangs zei dat hij ‘lazy’ is, lui. Maar ik bedoelde: te makkelijk, niet bereid alles te geven om beter te worden. Daarop kopte de Engelse tabloid The Sun: ‘Ajax-legend noemt Tony Watt lui’. Dan krijgt zo’n opmerking door Ajax opeens enorme lading.” Lachend: „Hoewel het leuk is om een Ajax-legend genoemd te worden.”

27 september. Ajax-trainer Frank de Boer vervangt doelman Kenneth Vermeer nadat die opzichtig in de fout is gegaan in de topwedstrijd tegen PSV

„Waarom wordt de kwestie zo opgeblazen? Ik word helemaal gek gebeld door journalisten. Het is een donkere keeper en hij maakt fouten. Dat zijn de feiten. Maar waarom willen journalisten terug naar Ajax-Auxerre in 1993, waarin ik een fout maakte? Is dat journalistiek? Dan kan ik het ook.”

„Je positie als keeper is kwetsbaar, zeker bij Ajax. Daarom heb ik Kenneth een sms gestuurd: ‘Vergeet niet: de afgelopen jaren was jij de nummer 1 van Ajax.’ Ik kan het niet bewijzen, maar ik heb de indruk dat wij als donkere keepers door onze huidskleur kwetsbaarder zijn. Ik hoop maar dat de mensen die Kenneth eerst op de schouders sloegen er nu ook voor hem zijn.”

Eind september. Menzo is bijna jarig

„De Surinaamse traditie is dat je een groot feest geeft als je 50 wordt. Maar in deze tijd van economische crisis gebruik ik dat geld liever ergens anders voor. Ik ben een bevoorrecht mens. Ik kreeg bij Ajax op mijn acttiende een spiksplinternieuwe Citroën BX van 40.000 gulden terwijl mijn vader toen een tweedehands Toyota reed. Maar het is niet zo dat ik kan doen en laten wat ik wil. Als ik vijf jaar later was geboren, was ik nu waarschijnlijk financieel onafhankelijk geweest. Zoals alle Ajax-keepers na mij. De keerzijde is: Piet Schrijvers, mijn voorganger bij Ajax, zal met dezelfde verwondering naar mij hebben gekeken.

„Het eerste wat ik mijn ouders heb gegeven toen ik ging verdienen, was een reis naar Suriname. Het land is, door de liefde van mijn ouders voor Suriname, altijd belangrijk voor me gebleven. Veel jonge Surinamers kennen die verbintenis niet. Dat zag ik ook in mijn beginjaren als voorzitter van de Suriprofs. Veel jongens zijn geïntegreerd in Nederland en een beetje verwend geraakt. Tot ze een keer in Suriname komen en de warmte van de mensen ervaren. Edgar Davids bijvoorbeeld concentreerde zich op zijn voetbalcarrière en ontdekte pas op latere leeftijd wat Suriname voor hem betekent. Dat vind ik mooi om te zien.”

„Ik had er zelf niet bij stilgestaan maar toen iemand na het kampioenschap met Volendam in 2008 zei dat ik de eerste Surinaamse trainer was die dat bereikte, was ik trots. Niet dat ik het op dat moment koppelde aan mijn begintijd als speler waarin ik oerwoudgeluiden naar mijn hoofd kreeg en zelfs bananen. Maar onbewust was die waardering het sluitstuk van hetzelfde integratieproces.”

5 oktober. Na afloop van de winst thuis tegen degradatieconcurrent Bergen maakte het Lierse vreemdelingenlegioen een ereronde

De hit ‘Mooi man’ van de Nederlandse band Mannenkoor Karrenspoor galmt door het stadion. „Zuup’n as ’n grote en tekeer goan as ’n beest. Jaaa, dat is mooi, mooi, mooi man. Het leven dat is één groot feest.” De Nederlandse speler Arjan Swinkels is de enige die de tekst verstaat. Hij glimlacht.

„Ik wilde mijn verjaardag thuis in Amsterdam vieren, met wat vrienden en familie, achtergrondmuziek en Surinaams eten. Stond opeens Sabakoe, een populaire Surinaamse band, in mijn woonkamer. Dat hadden mijn broer en zus geregeld. Geweldig. Zelf speel ik graag basedrum. Bij ons heet dat skratjie. Niet dat ik talent heb, maar ik ben er gek op. Een basedrum geeft het ritme van de muziek aan, zoals een trombone dat bij jullie doet.”

8 november. De Verenigde Staten breidt de aanklacht tegen Dino Bouterse uit

„Ik volg de Surinaamse politiek niet. Die speelde ook geen rol bij ons vertrek uit Suriname. Er werd toen wij groter waren thuis ook niet veel over gesproken. Als we er al iets over vroegen, zei mijn vader: je moet de krant lezen. Daar hadden we alle drie niet veel interesse in. Nog later, toen ik mocht gaan stemmen, belde ik hem altijd om te vragen op welke partij. Dan zei hij: PvdA. Nu kies ik zelf. De laatste keer D66, geloof ik. Ik weet weinig van politiek en voel me er niet in thuis. En als je niet thuis bent in een spel, moet je je er niet in wagen. Als ik niet kan dammen, ga ik niet dammen. Stemmen doe ik ook niet altijd. Zeker niet elk jaar.”

9 november. Lierse verliest uit bij Leuven met 2-0 en is exact halverwege de competitie in degradatiegevaar: 15 wedstrijden, 12 punten

„We spelen vaak goed, maar pakken geen punten.”

In Nederland woedt ondertussen een felle discussie over het racistische karakter van Zwarte Piet. „Ik heb een blanke vrouw, maar thuis ben ik de baas. Zonder gekheid, ik heb er nooit zo naar gekeken. Ik schrik van de enorme commotie. Ik heb zelf als kind voor Zwarte Piet gespeeld. Dus het zou hypocriet zijn om nu te zeggen dat ik het sentiment herken. Vroeger in Suriname heb ik ook Sinterklaas gevierd. Net voor we naar Nederland verhuisden, kreeg ik een nieuwe step van Sinterklaas. Dat herinner ik me goed. Het enige verschil, bedenk ik me nu, is dat Zwarte Piet in Suriname Pieterbaas heet.”

23 november. Menzo gooit het roer om en speelt met nog maar twee spitsen puur op resultaat

„Het gaat nu even alleen om de punten.” Met succes. Lierse wint bij Cercle Brugge met 4-2. De eerste uitoverwinning.

„Wat een ontlading. Nu moeten we de lijn voortzetten. Hopelijk komen er op korte termijn wat versterkingen bij. Er is wel iets mogelijk, weet ik van Maged Samy, onze Egyptische eigenaar. Een prima vent, betrokken bij de club.”

„Ik schrik niet van de uitspraak van Maged dat hij hongerig wordt als hij de bedragen hoort die er aan transfers worden verdiend. Ik begrijp dat hij geld aan Lierse wil verdienen. Dat zou ik ook hebben als ik mijn geld in een club zou steken. Als trainer moet je daarin meedenken. Want behalve trainer ben ik ook manager. Technisch manager weliswaar, maar ik ben óók onderdeel van het bedrijf Lierse. Profvoetbal is niet romantisch meer. Het is 2013.”

Half december. De resultaten blijven wisselvallig. Lierse ligt uit de beker, verliest drie keer op rij en heeft na 19 wedstrijden 17 punten

„Het is nu echt alle hens aan dek. De komende wedstrijden zijn cruciaal.”

    • Hugo Logtenberg