Iedereen zocht mee naar vermiste broers

Wie?

Ruben (9) en Julian (9), twee broertjes uit Zeist die in mei dood werden gevonden in een sloot bij Cothen. Hun vader had ze ontvoerd en vermoedelijk vermoord.

Het zoveelste ‘gezinsdrama’?

Ruben en Julian kunnen zeker in het droevige rijtje Talysa (2007), Gessica (2006), Savanna (2004) en Rowena (2001), kinderen zonder achternaam die stierven door geweld van een ouder. Het overkomt tien tot vijftien kinderen per jaar.

Waarom?

Ja, waarom? Hun vader had te horen gekregen dat Ruben en Julian onder toezicht van Jeugdzorg gesteld zouden worden, maar is dat een verklaring? Sommige psychologen denken dat kindermoordenaars al lang rondlopen met een persoonlijkheidsstoornis die opeens explodeert; ‘Als ik ze niet mag hebben, zorg ik ervoor dat niemand ze kan hebben.’ De vader was verwikkeld in een vechtscheiding, misschien was dit de ultieme manier om zijn echtgenote te straffen.

Het Medea-complex?

We zullen het nooit weten, want de vader pleegde zelfmoord en werd het eerst gevonden.

En toen?

Toen ging de schijnwerper vol op Jeugdzorg, die wel enige reden heeft voor zelfonderzoek. Want al snel bleek dat het probleemgezin al sinds 2009 in beeld was, inclusief mogelijk geweld tegen het oudste jongetje. Wel tien hulpverlenende en controlerende instanties hadden zich ermee beziggehouden. Dat is wat Ruben en Julian nog meer gemeen hebben met Talysa, Gessica, Savanna en Rowena. De man in Zierikzee die in 2011 twee van zijn kinderen doodschoot, bleek een straatverbod te hebben en op een risicolijst te staan.

Had dit anders kunnen aflopen?

Achteraf is het makkelijk praten. Hoe vaak zijn er ‘signalen’ zonder dat er iets gebeurt. Hoe vaak gebeurt er iets vreselijks zonder ‘signalen’? Een laatste wanhoopskreet van Ruben en Julians moeder had in elk geval geen extra alarmbellen laten afgaan. In de dagen na hun vermissing hoop je op een gelukkige afloop. Wim is weg, uit de Gouden Boekjes-reeks, flitst op zo’n moment altijd door me heen, de eerste kennismaking met ‘weg’. „Duizend lichtjes zoeken in de nacht. En de maan ... die zoekt mee.” Uiteindelijk vinden ze Wim terwijl hij naast zijn driewieler ligt te slapen, waarmee hij er die ochtend op uit is getrokken.

Hier zocht ook iedereen mee.

Ja, talloze Nederlanders kwamen mee zoeken in bos en veld, vol keihard goede bedoelingen waartegen hoofdschudden door professionele speurneuzen niet opgewassen bleek.

Ik snap het wel, je wilt iets doen.

Ja. En denk onder de kerstboom ook even aan Maddie McCann, die in 2007 op vakantie in Portugal uit haar bedje werd gehaald. Ze zou nu tien jaar oud zijn.

Wat zegt Twitter?

@nosop3 „Jeugdzorg kon niets doen aan de dood van Ruben en Julian. Dat en meer hoor je in ons radionieuws van 17 uur.” (30 september)