Hoes blikt terug in NRC: ik heb gekozen om te leven

Burgemeester Onno Hoes van Maastricht kreeg deze week van zijn gemeenteraad een “tweede kans”, na onthullingen over zijn liefdesleven. In een interview met NRC Handelsblad blikt hij terug op twee turbulente weken.

Burgemeester Onno Hoes verlaat het stadhuis na het gesprek met de fractievoorzitters van de gemeenteraad van Maastricht over zijn zoen met een 24-jarige Maastrichtenaar.
Burgemeester Onno Hoes verlaat het stadhuis na het gesprek met de fractievoorzitters van de gemeenteraad van Maastricht over zijn zoen met een 24-jarige Maastrichtenaar. Foto ANP / Robin Utrecht

Burgemeester Onno Hoes van Maastricht kreeg deze week van zijn gemeenteraad een “tweede kans”, na onthullingen over zijn liefdesleven. In een interview met NRC Handelsblad kijkt hij terug op twee turbulente weken.

De publicatie van een foto, waarop hij in de lobby van een hotel in Maastricht zoent met een jongeman, leidde tot een publieke discussie en politiek debat.

“Ik liep al lang met het gevoel rond van ‘Jezus, als dit een keer uitlekt’. Dat begon in februari toen ik aan mijn man Albert Verlinde opbiechtte dat ik in Maastricht regelmatig vreemd gegaan was.”

Paste het privégedrag van Hoes – de man van showbizzjournalist Albert Verlinde – bij het ambt van burgemeester? De gemeentepolitiek bemoeide zich ermee, terwijl nieuwe berichten over Hoes verschenen. Hij bleek ook actief te zijn geweest op de homodatingsite Grindr. Een tweede jongeman meldde het bed met hem gedeeld te hebben. Wat een privézaak was, werd een publieke kwestie.

“Albert wist een heleboel dingen niet van mij”, zegt Hoes in zijn boerderij in Cromvoirt bij Den Bosch.

“Met Oud en Nieuw, toen we op vakantie waren in Zuid-Afrika, realiseerde ik mij dat. Ik zag in ons hotel de ontwapenende vreugde van Albert. Ik merkte dat ik niet diezelfde authentieke liefde naar hem toe had. In februari heb ik mijn geheim aan hem onthuld. Dat was heftig, maar daar zijn we doorheen gekomen. En het tweede wat ik bedacht was dat het geheim ook bekend kon worden op mijn werk en openbaar zou worden.”

Hoes vindt dat hij naïef is geweest over zijn zoen:

“Het zijn bijna tl-balken die daar in die hotellobby hangen. Buiten donker, binnen licht. Iedereen kon het zien. Ik gaf de kus overigens niet, ik kreeg hem.”

“Ik heb een keuze gemaakt in Maastricht: leef ik of leef ik niet? Ik heb gekozen om te leven. Alleen heb ik daarbij een te groot risico genomen.”