Hét symbool van de vastgoedfraude is verkocht

Het werd hét symbool van de vastgoedfraude, de grootste fraudezaak ooit in Nederland. Het Symphony-gebouw aan de Zuidas - 105 meter hoog, 35.000 vierkante meter vloeroppervlakte - is door het Philips Pensioenfonds verkocht. Het Duitse beleggingsfonds Deka is voor 215 miljoen euro de nieuwe eigenaar. Het gebouw verwierf bekendheid als één van de genoemde vastgoedprojecten in de zogeheten Klimopzaak. In die zaak werd hoofdverdachte Jan van Vlijmen veroordeeld tot vier jaar celstraf. De toren sierde ook de omslag van het boek over de vastgoedfraude.

Het pensioenfonds wil zelf geen vastgoed meer in bezit hebben en verkocht daarom ook al het hotel (opbrengst: 50 miljoen euro), plus 76 van de 82 appartementen in de woontoren van het Symphony-complex. Het fonds betaalde er destijds 329 miljoen euro voor.