Het jaar van de koning

2013 was het jaar waarin prins Willem-Alexander koning werd. Fotograaf Robin Utrecht volgde het koninklijk paar van Scheveningen tot Venezuela.

None

‘Je mag Alex wel in elkaar slaan, maar niet doodslaan, want dan moet ik koning worden”, zei prins Friso ooit als kind. De uitspraak maakte duidelijk dat het koningschap niet per definitie een begeerlijk ambt is.

Maar op 30 april, vlak na de eedaflegging, was er een moment waarop koning Willem-Alexander er waarlijk gelukkig, misschien zelfs voldaan uitzag. Voor fotograaf Robin Utrecht was dat het hoogtepunt van zijn jaar in de voetsporen van Willem-Alexander.

Utrecht, die het paar sinds 2001 volgt, zag het koningspaar dit jaar soms vaker dan zijn eigen familie. Hij volgde ze op hun toernee door Nederland, tijdens de kennismakingsreizen in het buitenland en op hun rondreis op de Antillen. De foto boven, laat volgens Utrecht zien dat Willem-Alexander „goed in zijn vel zit”. Het protocol is weliswaar strikter nu hij koning is, maar in de uitvoering is hij losser dan zijn moeder. „Hij is altijd heel open en enthousiast. Hij maakt een zelfverzekerde indruk.”

Overal waar Utrecht komt, ziet hij fans in het kielzog van het koningspaar, gillende vrouwen zelfs als Máxima binnenkomt. Beatrix zei eens tegen interviewster Maartje van Weegen: „Ik vind populariteit gevaarlijk. Gevaarlijk, oppervlakkig en tijdelijk.” Maar wat kun je eraan doen? Het volk trekt zich er niets van aan.

Martine Kamsma

    • Martine Kamsma