Het jaar in twintig persoonlijke verhalen

Een jaar is op veel manieren te vangen. In lijstjes. In cijfers. In verkiezingen. Maar wat een jaar echt kan aanrichten, blijkt pas uit een dagboek. Voor u liggen twintig persoonlijke verhalen over 2013. Soms opgetekend tijdens één gesprek. Soms volgden redacteuren iemand een heel jaar, om uit verschillende ontmoetingen, mails en sms’jes uiteindelijk één verhaal te destilleren.

In januari vraagt de redactie zich altijd af: wie gaan er een bijzonder jaar tegemoet? Welke onbekende Nederlanders willen we voorstellen aan een groot publiek? Wie worden de movers and shakers van 2013?

Voor de kunstredactie was het dit jaar eenvoudig: Wim Pijbes zou ‘zijn’ Rijksmuseum openen. Maar niemand voorzag de beschaafde gekte die rond het Rijks zou ontstaan, en ook bevroedde nog niemand dat een opinieweekblad de museumdirecteur zelfs zou uitroepen tot ‘Nederlander van het jaar’.

2013 werd al snel het jaar van de Oranjes. Van Abdicatie. Van Inhuldiging. Van Volksfeest (Don’t mention the song!) En van die twee jurken. Moderedacteur Milou van Rossum volgde Maxima’s favoriete Nederlandse ontwerper Jan Taminiau in Amsterdam en Parijs. Zijn jaar kon na 30 april niet meer stuk. Fotograaf Robin Utrecht volgde Willem-Alexander en Máxima het hele jaar op de voet. Op 30 april, vlak na de eedaflegging, was er een moment waarop de koning er waarlijk gelukkig uitzag, vond Utrecht. Voor de fotograaf was dat het hoogtepunt van het jaar. Hij doet verslag van zijn werk in een fotodagboek.

Succesvol was het jaar van Herman Koch, wiens Het Diner werd verfilmd en bij The New York Times even op de zevende plaats stond – ondanks een negatieve recensie. Druk was het jaar voor Fred Teeven, die elke week wel een keer in het nieuws was en die toch nog tijd vond om in de gevangenis te gaan schaken. „Vinden mensen wel grappig.”

Voor Diederik Stapel moest 2013 het jaar van de comeback worden. Dat viel tegen. En ook de harpiste Lavinia Meijer had een duidelijk doel: zij wil haar fans meenemen naar de wereld van de moderne muziek. Ook niet eenvoudig. Voor Mina (3 mavo) is elk jaar lastig. Hij is vijftien en al vijftien jaar illegaal. Ook dit jaar kwam de verlossende brief van de IND niet.

Hoe groot de omwenteling in een jaar kan zijn, blijkt goed uit het dagboek van Caja van Tolie. Zij begon het jaar als prostituee Sabrina in Utrecht. Toen de stad in de zomer besloot een einde te maken aan raamprostitutie week ze uit naar Groningen. Nu is ze terug in Utrecht en hoopt op een vergunning als raamexploitant.

Michel Kerres, Chef NRC Weekend

    • Michel Kerres
    • Chef Nrc Weekend