Heracles snoept koploper Vitesse punten af, Heerenveen neemt revanche op AZ

De ploeg van Marco van Basten won maar liefst met 5-1 van AZ.
De ploeg van Marco van Basten won maar liefst met 5-1 van AZ. Foto ANP / Catrinus van der Veen

Vitesse heeft drie dagen na de uitschakeling in het bekertoernooi ook in de competitie averij opgelopen. De koploper van de Eredivisie speelde in Almelo met 2-2 gelijk tegen Heracles.

Vitesse kan morgen op doelsaldo de eerste plaats kwijtrijken aan Ajax. De Amsterdammers moeten dan wel de uitwedstrijd tegen Roda JC winnen. Vitesse leek na de bekernederlaag van woensdag tegen Roda de draad in de Eredivisie weer gewoon op te pakken. Linksback Patrick van Aanholt opende de score al in de zesde minuut. Na de 0-2 vlak voor rust van de Braziliaan Lucas Piazon leek de zesde competitiezege op rij voor Vitesse al zo goed als zeker.

Na rust zag Vitesse-trainer Peter Bosz zijn oude club plotseling veel feller voor de dag komen. Heracles zette Vitesse onder druk en mocht in de 51e minuut de aansluitingstreffer van Linssen vieren. Op aangeven van Simon Cziommer maakte de aanvaller er dertien minuten voor tijd ook 2-2 van.

Een interview met Heracles Almelo-trainer Jan de Jonge:

Vitesse mocht uiteindelijk niet eens klagen dat het Polman Stadion met een puntje op zak werd verlaten. Mark Uth had de winnende treffer op zijn voet, maar stuitte op doelman Piet Velthuizen. Ondanks het gelijkspel moet Heracles op de ranglijst een plaatsje inleveren. De Almeloërs dalen van de elfde naar de twaalfde plaats.

De elfde plaats in de Eredivisie is nu in handen van NAC Breda. De ploeg van trainer Nebosja Gudelj boekte een benauwde 1-0 thuiszege op SC Cambuur. Anouar Hadouir maakte een kwartier voor tijd uit een vrije trap het winnende doelpunt tegen de aanvallend onmachtige Friezen. Cambuur kan de winterstop ingaan als hekkensluiter. NEC heeft zondag een uitzege tegen FC Groningen nodig om de laatste plaats over te doen aan de promovendus.

NAC Breda voegde zich na de wedstrijd bij een aantal supporters dat in het kader van Serious Request - dat tot nu toe al ruim drie miljoen euro binnenhaalde - de wedstrijd volgde in een bubbelbad naast het veld.

Sc Heerenveen wint overtuigend

Sc Heerenveen heeft de kater van de bekernederlaag tegen AZ overtuigend weggespoeld. In de competitie nam de ploeg van trainer Marco van Basten revanche door in Alkmaar met maar liefst 5-1 te winnen. Heerenveen gaat de winterstop in als nummer vijf van de Eredivisie. AZ staat voorlopig achtste.

Heerenveen, dat woensdag in de achtste finales van de KNVB-beker na penalty’s werd uitgeschakeld, liet direct zien uit te zijn op eerherstel. Na amper twintig minuten stond er al 0-2 op het scorebord. Bilal Basacikoglu opende de score, waarna Hakim Ziyech er met een geweldige uithaal via de onderkant van de lat 0-2 van maakte.

De reactie van AZ-middenvelder Maarten Martens:

AZ knokte zich terug in de wedstrijd via een goal van clubtopscorer Aron Johannsson, maar nog voor rust was de marge van tweede doelpunten hersteld. Daar ging een enorme blunder van Maarten Martens aan vooraf. De Belg zag bij een terugspeelbal Alfred Finnbogason over het hoofd. Luciano Slagveer gaf vervolgens het laatste zetje.

AZ haalt twee punten in laatste zes duels

In de tweede helft pikte ook Finnbogason zelf zijn doelpuntje mee. De topscorer van de Eredivisie schoot raak via het been van verdediger Nick Viergever en bracht zijn totaal dit seizoen daarmee op zeventien. Ziyech maakte met zijn tweede doelpunt van de avond de vernedering van AZ compleet. De club van trainer Dick Advocaat heeft in de laatste zes competitieduels slechts twee punten gepakt.

Wedstrijdverslag door persdienst Novum.