Een eurochef die bijklust als minister

Wie?

Jeroen Dijsselbloem (1966), PvdA-minister van Financiën, voorzitter van de eurogroep, de zeventien landen met de euro als munt.

Waarom?

Het was me nogal een jaar. In willekeurige volgorde: SNS genationaliseerd, Liborgate, herfstakkoord gemaakt, bankiersbonussen geknipt, Cyprus en Griekenland gereanimeerd. En al die tijd half Nederland boos op de man die Ruttes blanco cheques aan Brussel en Frankfurt tekent. In elk geval weet nu iedereen wel wie hij is.

Het kan verkeren. Weet je nog wat de buitenlandse kranten een jaar geleden schreven?

Ja: schuw, bleek, gebrek aan bagage. Volgens The Wall Street Journal waren de grijze euromuizen Van Rompuy en Ashton „filmsterren vergeleken bij Dijsselbloem”. Op internet verschenen tips om zijn naam uit te spreken: ‘ye-ROHN DAI-sell-bloom’, en – heel gemeen – ‘Die, Sell, Bloom’.

Hij was hier ook nogal onzichtbaar, toch?

Beleidsmedewerker, vicevoorzitter van de partij. Typische coulissenman. Maar toen kwam de dag die je wist dat zou komen – „al weet je nooit van tevoren of je het in je hebt”, zei hij erbij.

En? Heeft-ie het?

Ja! Maar het heeft even geduurd voor iedereen het door had. Belastingbetalers ontzien en grote beleggers knippen en scheren – zo werden de Cypriotische banken gered. Dijsselbloem sprak niet tegen dat de eurozone nieuwe crises opnieuw zo zou aanpakken. Financiële markten en eurocraten op tilt. Dijsselbloem beleefde zijn internationale vuurdoop enigszins stirred maar niet shaken. Maar intussen is het officieel beleid van de Eurogroep. En aandeelhouders van de genationaliseerde SNS-bank weten het nu ook.

Cool.

Dat vindt de parlementaire pers ook, die riep hem uit tot Politicus van het Jaar 2013. Hij is „koelbloedig, slim en evenwichtig”.

Heeft het Elysée al bloemen gestuurd?

Neuh. Door het herfstakkoord moest de voorzitter van de Eurogroep de IMF-jaarvergadering missen. Collega Pierre Moscovici ziet liever een eurochef die niet bijklust als minister, zei hij.

Zure druiven?

Het is geen geheim dat Moscovici het graag zelf had gedaan, samen met zijn Duitse evenknie Schäuble. De Benelux leverde het compromis. Maar Parijs scoort alsnog met Danièle Nouy als eerste baas van het Europese bankentoezicht.

Staan we nu quitte?

Not quite. De stoelendans rond de Europese Commissie is begonnen en sommige grote landen kunnen betogen dat Nederland met Dijsselbloem al een heel zware post heeft. Jammer voor Frans Timmermans, hoewel die echt geen kandidaat is.

Wat zegt Twitter?

@adriaanschout : „Bent u er al uit of PvdA denkt in solidariteit maar doet als Dijsselbloem of denkt als Timmermans en doet in solidariteit? (15 december)