Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Eenderde van ziekteverzuim door psychische klachten

Een vrouw in bed neemt paracetamol.
Een vrouw in bed neemt paracetamol. Foto ANP / Roos Koole

Eenderde van het ziekteverzuim in Nederland wordt veroorzaakt door werkgerelateerde psychische klachten. Dat schrijft minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in een Kamerbrief. Hij trekt volgend jaar een miljoen euro uit voor een plan van aanpak.

Werkstress wordt vaak veroorzaakt door een te hoge werkdruk, onzekerheid over het behouden van een baan of agressie en geweld op de werkvloer. Hoewel deze “psychosociale arbeidsbelasting” nu de meestvoorkomende beroepsziekte is, zijn de klachten nog onvoldoende bespreekbaar, vindt de minister.

Asscher neemt vier jaar om de situatie te verbeteren. De eerste twee jaar moeten vooral de hoge werkdruk, agressie, geweld en intimidatie worden aangepakt. Daarna staan discriminatie en pesten op de werkvloer centraal. De Inspectie SZW (voorheen de Arbeidsinspectie) besteedt bij controles extra aandacht aan het voorkomen van uitval door psychische klachten.

Vorig jaar gaven 2,1 miljoen werknemers aan regelmatig onder hoge tijdsdruk te werken. Zo’n 1,1 miljoen werknemers hebben te maken gehad met ongewenst gedrag van collega’s. Honderdduizend werknemers gaven aan systematisch te worden gepest. In het onderwijs en bij financiële instellingen zou de helft van het ziekteverzuim door een te hoge werkdruk worden veroorzaakt.