Zorg kost nu eenmaal geld, dit geldt ook voor dierenzorg

Zijn dierenartsen inderdaad te duur, zoals Heleen Crul stelt (14 december) en waarom verschillen de tarieven zo sterk? De laatste vraag is het eenvoudigst te beantwoorden: dit geldt namelijk voor alle producten en diensten in een vrije markt. Een feit is dat de gemiddelde dierenarts aanzienlijk minder verdient dan iemand in een vergelijkbaar beroep zoals huisarts of tandarts. Dit verschil wordt nog groter als je kijkt naar de groep jonge, meestal vrouwelijke dierenartsen, die in loondienst werken. Ook dit wordt veroorzaakt door de vrije markt en het ontbreken van een CAO voor dierenartsen in loondienst. Iedereen begrijpt dat het euthanaseren van een hamster voor 8 euro 50 inclusief 21 procent btw niet kostendekkend is. Het op een voor dier en eigenaar respectvolle manier laten inslapen, kost tijd en aandacht. In dit geval van een professional die een 6-jarige universitaire studie voltooid heeft. Het maakt niet uit of het nu een hamster betreft die 12,50 heeft gekost of een rashond die 12 jaar deel heeft uitgemaakt van het gezin. 500 euro lijkt veel geld voor het hechten van een wond. De hond is echter hiervoor onder volledige narcose gebracht, met bewaking. Hij is een operatiekamer met hulp van een of meerdere assistentes geholpen. Tel daarbij het gebruik van disposables, hechtmateriaal, anesthesiemiddelen en medicatie, dan valt het bedrag goed te begrijpen. Zeker als je het vergelijkt met de kosten die gerekend worden voor het lijmen van een wondje op de spoedeisende hulp in het ziekenhuis, zoals we onlangs nog in deze krant konden lezen.

Han Nahuijsen

    • Han Nahuijsen