De goede spierspanning

De opzeggingsbrief lag al klaar, een jaar geleden. Hoe talentvol hun dochter Noël ook was, zestienduizend euro per jaar konden dakdekker Fred van Klaveren en zijn vrouw Wilma niet langer betalen. „We hebben alles voor haar over. Echt alles”, zei Fred deze zomer in een tv-documentaire, de tanige onderarmen bedekt met tatoeages. „Maar het was financieel niet meer op te brengen.” Zelfs het slechtnieuwsgesprek met hun dochter hadden Fred en Wilma al gevoerd. Ze zou terug moeten naar twaalf uur trainen per week, een hoeveelheid die ze zelf kwalificeerde als: „Dat is dus niets.”

Maar inmiddels is alles anders. In april werd Van Klaveren tweede op de sprong bij het EK en toen ze vorige maand achttien werd, verkreeg ze de A-status als Nederlands topsporter. Op een haar na werd ze tot Sporttalent van het jaar gekozen en dit weekend is ze een van de publiekstrekkers op het grote turngala in Almere.

Zo gaan de dingen soms. Haar oude trainer in Alphen aan den Rijn zei: „Ze had meteen de goede spanning in haar spieren.” De goede spanning in haar spieren. Ik dacht aan de onderarmen van haar vader en begreep het.

Tekst Arjen Fortuin Foto Bastiaan Heus

    • Bastiaan Heus
    • Arjen Fortuin