Puzzel is jarig

A Bird – vier letters. Dat was een van de 31 omschrijvingen van FUN’s Word-Cross Puzzle in de Amerikaanse krant New York World. Een historische puzzel want het was, op 21 december 1913, het eerste kruiswoordraadsel ooit – vandaag honderd jaar geleden.

In Nederland was het het Algemeen Handelsblad dat in 1925 de primeur had van de eerste kruiswoordpuzzel – aanvankelijk op de kinderpagina’s, later in de rubriek ‘Bij den puzzledokter’.

Deze krant stapte na de fusie in 1970 tussen het Handelsblad en NRC over op het cryptogram dat sinds 1951 in NRC was verschenen. Sinds 1987 is de samenstelling daarvan, onder de naam Scrypto, in handen van Jelmer Steenhuis.

Hij sluit elk kalenderjaar af met het Econogram. Voor dit eeuwfeest maakte Steenhuis nu een algemenere puzzel, het Chronogram.