Christina Applegate over een lied van Drs. P en rare Nederlandse tradities

Een kinderliedje over twee zussen die ruzie krijgen over de geërfde kledingstukken van hun overleden zus, wat uitmondt in vergiftiging en de dood van één van hen. Actrice Christina Applegate, getrouwd met een Nederlandse man, en talkshowhost Conan O’Brien vinden het maar vreemd.

Applegate met Martijn Lenoble, toen haar verloofde en inmiddels haar echtgenoot, bij de première van de film Going The Distance in Hollywood.
Applegate met Martijn Lenoble, toen haar verloofde en inmiddels haar echtgenoot, bij de première van de film Going The Distance in Hollywood. ANP / EPA / Mike Nelson

Een Nederlands kinderliedje over twee zussen die ruzie krijgen over geërfde japonnen van hun overleden zus, wat uitmondt in vergiftiging en de dood van één van hen. Actrice Christina Applegate, getrouwd met een Nederlandse man, en talkshowhost Conan O’Brien vinden het maar vreemd. Net als de manier waarop Nederlanders kerst vieren. En Sinterklaas.

Nederlands klinkt voor Applegate als ruis, zegt ze: ze verstaat er niets van en kan het niet uitspreken. Haar partner, de Nederlandse basgitarist Martijn LeNoble, spreekt dan ook geen Nederlands met hun dochtertje. Maar hij leest haar wel voor uit Nederlandse boekjes. En zingt Nederlandse liedjes.

Zoals het liedje over de twee zussen, waarin een wat wreed verhaal verteld wordt. O’Brien noemt het horrible, al lijkt het hem heel schattig, een klein meisje dat een Nederlands liedje zingt. Over de Nederlandse traditie om stoute kinderen te dreigen met verbanning naar Spanje in de zak van Sinterklaas, is hij dan weer minder te spreken.

Over welk liedje het gaat?

‘De gezusters Karamazov’ van Drs. P, een van de beroemdste Nederlandse liedjeschrijvers. Het lied gaat over de gevaren van hebzucht, over waar jaloezie tot leiden kan. Applegate heeft goed geluisterd naar de betekenis, want alles klopt - tot de geluiden van de kanarie aan toe. Drs. P schreef het in 1957.

Tante Constance en Tante Mathilde
Erfden de kleren van Tante Heleen
Waardoor ineens hun gehechtheid verkilde
Want van elk soort japon was er maar één

Terwijl de kater sliep
En de pendule liep
En de kanarie sprak:
“Tjiep tjiep tjiep tjiep”

    • Mirjam Remie