Boze boeren

None
Foto AP/Thanassis Stavrakis

Het levert altijd mooie beelden op: demonstrerende boeren. Er zijn vaak foto’s te zien van boze akkerbouwers die hun trekker voor regeringsgebouwen parkeren. Of melkveehouders die massaal hun overtollige melk uitrijden op het land. Of uien die worden gedumpt op een marktplein omdat ze niks waard zijn.

Maar dit soort beelden zie je niet vaak. Deze foto komt uit Athene, waar gisteren boeren uit Kreta protesteerden tegen een nieuwe belastingmaatregel. Sinaasappels vliegen door de lucht en boeren slaan met traditionele herdersstokken in op de oproerpolitie. Honderden boeren namen donderdagnacht de boot vanuit Kreta om te protesteren in de Griekse hoofdstad.

Daar werd gisteren gestemd over een nieuwe wet die ervoor moet zorgen dat de heffing van onroerende eigendommen wordt uitgebreid naar boerderijen. Of de wet is aangenomen was gisteravond nog niet duidelijk. De nieuwe belastingwet is onderdeel van de maatregelen die Griekenland moet nemen op grond van internationale bail out (financiële redding).