Aardschokmeters Martinikerk brengen schade gasboring in kaart

De Martinitoren op de Grote Markt van Groningen.
De Martinitoren op de Grote Markt van Groningen. ANP / Lex van Lieshout

De Martinikerk in Groningen wordt onderzocht op scheuren die zouden zijn ontstaan door gaswinning. In de kerk zijn drie sensoren geïnstalleerd die trillingen gaan meten en de scheurvorming in kaart gaan brengen.

Twitter avatar BIMSystems BIM Systems Vandaag succesvol LIRIS Sensoren aangebracht in de #martinikerk in #Groningen! In samenwerking met Ingenieursbureau Wassenaar! #trots

Het bestuur van de Martinikerk riep de hulp in van een ingenieursbureau in Haren, omdat de kerk al jaren last heeft van scheurvorming. Dat proces werd tot nu toe handmatig bijgehouden, door bijvoorbeeld foto’s te maken, maar kan met speciale sensoren nauwkeuriger worden gevolgd.

Schade door gasboringen verhalen

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) boort al decennia naar aardgas onder Groningen. Uit onderzoek blijkt dat dit aardschokken veroorzaakt. Inwoners van gebieden waar veel bevingen zijn geweest, vrezen dat hun huizen straks onverkoopbaar zijn.

Volgens het bedrijf dat de sensoren installeerde, BIM Systems, is het belangrijk te achterhalen wat het verband is tussen de scheuren en de aardbevingen. Alleen zo kan de schade verhaald worden bij de NAM.

De NOS was erbij toen de meetapparatuur werd geïnstalleerd.

    • Laura Klompenhouwer