Vrijmarkt terug in de Koningsnacht

Het gaat met kleine stapjes, maar de eerste Koningsnacht, in de nacht van 25 op 26 april, wordt iets vrijer. De nachtelijke vrijmarkt, een traditie die zeventien jaar geleden werd gestopt, komt terug. Zij het onder strikte voorwaarden.

Dus geen alcoholverkoop, geen commerciële verkoop en geen versterkte muziek. Nog belangrijker: niet in het centrum, vanwege mogelijke overlast. Indieners van de door de raad unaniem aangenomen motie – GroenLinks, D66 en VVD – denken aan plekken als de NDSM-werf in Noord of de Middenweg in Oost.

„Het zal op een beperkt aantal plekken gaan gebeuren, een stuk of vijf”, zegt D66-raadslid Ivar Manuel. „Nu is het afwachten hoeveel buurten zich aandienen.” Blijkt de pilot een succes, dan volgt er wellicht uitbreiding.

Volgens Manuel is het niet de bedoeling dat er extra politie ingezet wordt, juist door de kleinschaligheid.

    • Frank Huiskamp