Wat geef je aan gebutste bestuurder?

Altijd lastig voor het gemeentebestuur van Amsterdam; wat te doen met vertrekkende bobo’s? De aanwezigheid van de burgemeester als teken van dank? Een speech van de voorman van het college van burgemeester en wethouders? Of zelfs een onderscheiding? Maar ook dan is de keuze niet eenvoudig. Want wie krijgt welke onderscheiding? Makkelijk is de buitencategorie met mensen als Robbert Ammerlaan, de man die in september afzwaaide als baas van uitgeverij De Bezige Bij. Hij kreeg behalve warme woorden ook de Frans Banninck Cocq penning. Een onderscheiding voor mensen die meer dan twaalf jaar „uitzonderlijk grote prestaties hebben verricht”. Lastiger is de categorie gebutste bestuurders, zoals deze week René Smit. De voorzitter van het college van bestuur van de Vrije Universiteit kende een moeizame diensttijd. Het aantal studenten liep weliswaar spectaculair op onder zijn bewind, hun tevredenheid nam recht evenredig af. Het onderwijzend personeel morde steeds luider en een meerderheid van de decanen, de mannen aan het hoofd van de 12 faculteiten, zegde begin dit jaar het vertrouwen in zijn hele bestuur op.

Wat doe je als zo’n man vertrekt? De uitkomst van het beraad op het stadhuis: de Andreaspenning. Daarmee verkeert Smit in een bijzonder gezelschap. Eerder dit jaar ging actrice Nelly Frijda, ook bekend als ‘Ma Flodder’, hem voor. Net als mevrouw Van Berkum, vrijwilliger bij voetbalvereniging SC Buitenveldert.

    • Hugo Logtenberg