Theoretisch rijexamen vanaf 2015 aangepast tegen fraude

Foto ANP / Pieter Franken

Het theoretisch rijexamen wordt vanaf 2015 alleen nog digitaal en individueel gemaakt. Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) gaat de regels veranderen omdat te veel mensen frauderen, bevestigt een woordvoerder aan persbureau Novum na berichtgeving hierover in het AD vanochtend.

Dit jaar zijn al 43 examenkandidaten betrapt terwijl ze de juiste antwoorden kregen ingefluisterd. In totaal werden vijftig fraudeurs gepakt. Vorig jaar werden nog veertien mensen gesnapt met afluisterapparatuur. De stijging van het aantal betrapte fraudeurs is te danken aan nieuwe opsporingstechnieken van het CBR. Met apparaatjes kan het instituut eenvoudig naar zendverbindingen zoeken die bijvoorbeeld via smartphones tot stand komen.

Door examens achter computers af te nemen kunnen straks verschillende vragen aan de kandidaten worden gesteld, waardoor spieken niet meer kan. Nu moet nog iedereen klassikaal dezelfde vragen beantwoorden.

Het CBR zet volgens de woordvoerder zo in tegen fraudeurs om de veiligheid van het wegverkeer te waarborgen:

“Ook al zijn het er maar vijftig op een half miljoen, we willen toch dat het zo veilig mogelijk op de weg is. Ook fraudeurs moeten de regels kennen.”

    • Anouk van Kampen