Teeven: zieke meisje Renata mag naar Nederland komen

Justitie regelt vervoer terug naar Nederland voor het zieke Georgische meisje Renata. Ze was eerst uitgezet.

Het Georgische meisje Renata mag voor onbepaalde tijd terug naar Nederland komen. Eind vorig jaar werd zij met haar ouders, oma en zusje uitgezet naar Polen. Na aankomst bleek pas dat zij ernstig ziek is. Ze heeft acute leukemie.

Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie, VVD) besloot in september dat Renata en haar gezin terug naar Nederland mogen komen. „Als ik had geweten dat ze zo ziek was, was ze niet uitgezet, ook al had dat juridisch wel gekund”, zegt hij in een interview dat morgen in deze krant staat.

Ondanks deze toezegging bleven Renata en haar familie tot nu toe in Polen, in verband met de medische behandeling van het meisje. Volgens de Nederlandse advocaat van Renata komt het gezin binnenkort naar Nederland. Alle vijf gezinsleden krijgen een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd. Justitie regelt vervoer en verblijf.

Afgelopen zomer kwam naar buiten dat Nederland het ernstig zieke meisje had uitgezet. Artsen hadden eerder gezegd dat ze een bloedtest moest krijgen, maar dat was niet gebeurd.

Teeven liet onderzoek doen naar het handelen van zijn diensten. Conclusie van de Inspectie Veiligheid en Justitie en de Inspectie voor de Gezondheidszorg was dat in Nederland al had kunnen worden vastgesteld dat het meisje aan leukemie leed. De overdracht van medische gegevens was „incompleet dan wel afwezig” geweest. Individuele zorgverleners viel volgens de inspecties niets te verwijten.

Tweede Kamerlid Sharon Gesthuizen (SP) vroeg Teeven het gezin terug naar Nederland te halen. Ze is „heel gelukkig” met zijn besluit: „Deze mensen zijn beschadigd geraakt door wat hun is aangedaan. Ik hoop dat ze hiermee vertrouwen terugkrijgen.”

Renata’s advocaat, Maureen Helgers, zegt dat dit „de pijn verzacht van hoe ze in Nederland behandeld zijn”.

Gesthuizen en Helgers hebben nog twijfels over de kwaliteit van het onderzoek van de inspecties. Zij spraken niet met de Nederlandse advocaat, noch met Renata, haar ouders of artsen in Polen. De Tweede Kamer wil dat het rapport openbaar wordt. Ook advocaat Helgers heeft nog geen inzage gehad.