Standard & Poor’s verlaagt ook kredietbeoordeling EU naar AA+

Standard & Poor’s heeft de kredietbeoordeling voor de Europese Unie verlaagd naar AA+ met een stabiele verwachting. Na Nederland eind november is de EU daarmee ook de hoogste beoordeling van triple-A kwijt.

Het Berlaymontgebouw, de plek waar de Europese Commissie zetelt.
Het Berlaymontgebouw, de plek waar de Europese Commissie zetelt. Foto ANP/ Evert-Jan Daniels

Standard & Poor’s heeft de kredietbeoordeling voor de Europese Unie verlaagd naar AA+ met een stabiele verwachting. Dat heeft de kredietbeoordelaar vandaag bekendgemaakt. Na Nederland eind november is de EU daarmee ook de hoogste beoordeling van triple-A kwijt.

Standard & Poor’s geeft aan dat de steeds bitterder geworden begrotingsdiscussies tussen de EU-leden en de verslechterende kredietstatus van de leden hebben meegewogen in de beslissing om de status te verlagen.

Onder andere voor Nederland, Frankrijk en Italië werd de status onlangs al verlaagd. De gemiddelde rating van de landen die bijdragen aan het EU-budget, gewogen aan de hand van het bruto binnenlands product, is sinds januari vorig jaar volgens persbureau Novum gedaald van AA+ naar AA. Nog maar zes EU-lidstaten hebben een AAA-rating bij S&P.

Volgens de kredietbeoordelaar kan de EU door het lagere uitgavenplafond in de nieuwe meerjarenbegroting bovendien minder flexibel aan haar verplichtingen voldoen. Verder trekt S&P in twijfel of de triple-A-landen wel bij willen springen als de slechter presterende landen moeite hebben hun afdracht aan de EU op te brengen.

Voorlopig waarschijnlijk geen nieuwe verlaging

De kredietbeoordeling gaat van AAA met een negatief vooruitzicht naar AA+ met een stabiele verwachting. Dat houdt in dat S&P niet verwacht dat er binnenkort een nieuwe verlaging van de rating voor de EU komt.

AA+ is de op een na hoogste rating die kan worden gegeven, na de hoogste beoordeling van triple-A. Een lagere rating betekent doorgaans dat landen tegen minder gunstige tarieven kunnen lenen. De EU heeft via haar fondsen momenteel 56 miljard euro aan leningen uitstaan, waarvan tachtig procent aan Ierland en Portugal.