Russische oliemagnaat Chodorkovski verlaat gevangenis

Michail Chodorkovski in de rechtbank in Moskou in 2004.
Michail Chodorkovski in de rechtbank in Moskou in 2004. Foto EPA / Sergei Chirkov

Oliemagnaat Michail Chodorkovski is uit de gevangenis vertrokken, zo meldt zijn advocaat aan persbureau Reuters. Eerder op de ochtend ondertekende de Russische president Vladimir Poetin een decreet waarmee hem definitief amnestie werd verleend.

Chodorkovski zat de afgelopen tien jaar in de gevangenis vanwege veroordelingen voor belastingontduiking en verduistering.

De amnestie voor Chodorkovski was aangekondigd. President Poetin zou volgens de plannen ook binnenkort de Greenpeace-activisten van de Arctic Sunrise en de twee veroordeelde leden van punkband Pussy Riot amnestie verlenen.

Chodorkovski is “om humanitaire redenen” amnestie verleend, zo staat in de officiële verklaring van het Kremlin. Poetin lijkt bezig met een charmeoffensief in de aanloop naar de omstreden Olympische Winterspelen in Sotsji in februari, zo zei onze buitenlandredacteur Hubert Smeets eerder:

“Het lijkt er inderdaad sterk op de Poetin bezig is met een campagne om zijn imago richting Sotsji te ‘redden’. Het is voor Poetin natuurlijk een PR-debacle, het feit dat een aantal regeringsleiders niet wil komen. Met de amnestieverleningen wil de Russische president waarschijnlijk zijn goede wil tonen.”

Veroordeeld samen met zakenpartner

Chodorkovski werd samen met zijn zakenpartner Platon Lebedev in 2005 veroordeeld voor belastingontduiking. In 2010 werden ze nog eens veroordeeld voor fraude, diefstal van hun eigen onderneming en witwassen van de opbrengst. Samen kregen de twee in deze zaken tot veertien jaar cel - in hoger beroep werd dit dertien jaar - met aftrek kunnen de twee na elf jaar vrij komen volgend jaar. Lebedev praat nu met advocaten over mogelijke amnestie:

Twitter avatar niktwick Nikolaus von Twickel Now Khodorkovsky’s business partner Platon Lebedev is discussing his pardon chances with lawyers. (Ifax)

Medestanders van Chodorkovski en hijzelf hebben altijd gezegd dat hij veroordeeld werd op last van het Kremlin, omdat hij politieke ambities had en kritiek uitte op de corruptie in regeringskringen. Chodorkovski steunde ook de oppositie financieel.