Parijs streeft naar fonds EU voor interventies

François Hollande gaat proberen de Franse militaire interventie in de Centraal-Afrikaanse Republiek een Europees tintje geven, om zo aanspraak te kunnen maken op Europese financiering. In ieder geval Polen gaat hem hierbij helpen: dat stuurt een groot transportvliegtuig met vijftig bijbehorende militairen. Dat heeft de Franse president vannacht bekendgemaakt op een tweedaagse top van Europese regeringsleiders in Brussel.

Tot frustratie van Parijs staat het land er in de CAR, net als in Mali, vrijwel alleen voor. Tot nu hebben andere landen in de Centraal-Afrikaanse Republiek alleen logistieke steun toegezegd of geleverd, Polen is het eerste land dat militairen stuurt. Maar die zullen geen gevechtshandelingen verrichten. „Het gevaarlijkste werk zullen wij blijven doen, dat kan ik niet van anderen vragen”, zei Hollande. „Maar wij zouden Europeanen aan onze zijde willen. Dat niemand zegt: Europa is afwezig.”

Gisteren spraken de regeringsleiders af meer te zullen samenwerken op defensiegebied, om kosten te drukken en om Europa meer zichtbaar op het wereldtoneel te maken. Hollande herhaalde zijn pleidooi voor de oprichting van een nieuw fonds om toekomstige Europese missies te financieren. Collega-leiders reageerde niet meteen afwijzend, zij gaven buitenlandcoördinator Catherine Ashton een half jaar om dit plan te onderzoeken.