Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Arbeidsmarkt

Oprichtster Oilily (72) overleden

Foto ANP/Ade Johnson

Marieke Olsthoorn, de vrouw achter het modebedrijf Oilily, is op 72-jarige leeftijd overleden. In 1963 richtte ze het kledingmerk op samen met haar echtgenoot, Willem Olsthoorn.

Olsthoorn richtte het modemerk in 1963 op met haar man Willem. Zijn bijnaam, Olly, werd toen de naam van hun bedrijf. Na een opleiding in het decoreren van stof werd ze hoofd van het ontwerpteam van het kledingmerk Olly, dat in 1980 werd omgedoopt tot Oilily

De kleding afkomstig van het echtpaar onderscheidde zich van de gangbare sobere kledingstijl voor kinderen door de felle, vrolijke kleuren en dessins. Het merk groeide snel, kreeg eigen winkels, parfums, accessoires en kleding voor volwassen vrouwen.

In 2000 werd Oilily door het echtpaar verkocht aan ABN Amro en investeringsmaatschappij H2 Equity Partners. In 2008 ging het bedrijf failliet, maar het maakte een doorstart en de tachtig winkels bleven open. Een jaar later werd het merk teruggekocht door de oprichters Willem en Marieke Olsthoorn, na 46 jaar.