Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Boeken

Nooit meer bellen met Grunberg: radioprogramma De Avonden stopt op Radio 6

Al tien jaar lang belt radiomaker Wim Noordhoek (70) op maandagochtend met schrijver Arnon Grunberg voor het VPRO-radioprogramma De Avonden. Maandag was de laatste keer, schrijft Rosan Hollak vandaag in NRC. Vanavond is de laatste uitzending op Radio 6.

Stoppen doet het programma niet. Alhoewel: vanaf 6 januari maakt het programma, onder de titel Nooit meer slapen, een doorstart op Radio 1. Vanaf die dag is het programma doordeweeks van twaalf tot twee ’s nachts te horen. Het programma bood de afgelopen 19 jaar veel ruimte aan schrijvers, vertelt VPRO-radioveteraan Wim Noordhoek vandaag in NRC Handelsblad:

“Willem Frederik Hermans las wekelijks veertig minuten voor uit De God Denkbaar. Voordat hij schrijver werd, maakte Arnon al columns voor ons. Die kwamen terug in Blauwe Maandagen, zijn eerste roman.”

De vraag is of veel fans met De Avonden, dat dagelijks zo’n 15.000 luisteraars trekt, naar de nieuwe zender (radio 1) meeverhuizen. Noordhoek is niet somber, maar wel realistisch:

“Nooit meer slapen wordt ook afgerekend op de luistercijfers.”