Nederlanders vanmiddag uit Zuid-Soedan geëvacueerd

Blauwhelmen van de VN helpen burgers in noodopvang voor burgers in Juba, Zuid-Soedan. Foto AP

De evacuatievlucht van het ministerie van Defensie uit Zuid-Soedan is vanmiddag om 13.00 uur Nederlandse tijd vertrokken uit Juba. Het toestel vliegt eerst naar Addis Abeba in Ethiopië en heeft Eindhoven als eindbestemming.

Het toestel heeft tachtig evacués aan boord, van wie de helft Nederlanders. Het vliegtuig moet om 22.00 uur terug in Nederland zijn. De kernstaf van de Nederlandse ambassade blijft in Juba aanwezig om contact te onderhouden met Nederlanders die nog in Zuid-Soedan verblijven.

De Nederlanders hebben Zuid-Soedan verlaten omdat het te gevaarlijk werd door etnische rellen die zondag uitbraken. Alle reizen naar Zuid-Soedan worden ontraden.

Honderden doden sinds couppoging

Sinds de vermeende couppoging van afgelopen zondag zijn al zeker vijfhonderd mensen omgekomen. De onlusten komen voort uit een ruzie tussen president Salva Kiir en de voormalig vice-president Machar, die in juli werd ontslagen. Machar zit volgens Kiir achter de mislukte staatsgreep.

Zelfs binnen het regeringsleger is een schisma ontstaan tussen de mensen van de Dinka-stam van Kiir en de Lou Nuer-groepering van Machar. De Dinka-soldaten vormen de meerderheid. De VN waarschuwen al dagen dat het conflict dreigt uit te lopen op een etnische oorlog. Het land werd in 2011 na een jarenlange burgeroorlog onafhankelijk van Soedan.

    • Annemarie Coevert