Nederland mag Rwandese genocideverdachte uitleveren

Schedels en beenderen als gedenkplek in een kerk nabij de hoofdstad Kigali. In 1994 scholen vijfduizend Tutsi's, voornamelijk vrouwen en kinderen, bij de kerk maar zij werden met granaten, knuppels en machetes gedood. Foto Reuters / Finbarr O'Reilly

Nederland mag de 36-jarige asielzoeker Jean-Claude I. uit Voorburg uitleveren aan Rwanda, zo heeft de Haagse rechtbank vanmiddag besloten in de uitleveringszaak tegen I., die wordt verdacht van genocide en foltering.

De asielzoeker zou betrokken zijn geweest bij volkerenmoord in 1994. I. heeft deze beschuldigingen altijd ontkend en zich tegen de uitlevering verzet omdat hij in Rwanda geen eerlijk proces zou krijgen, zo schrijft nu.nl.

Het is voor het eerst dat Nederland een Rwandees terugstuurt voor berechting, zo schreef politiek redacteur Marcel Haenen al in oktober over deze zaak. Het Openbaar Ministerie maakte toen bekend dat I. in uitleveringsdetentie werd gezet wegens de verdenkingen van genocide.

Een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie zei toen dat recente wettelijke wijzigingen uitlevering aan Rwanda mogelijk maken: “Nederland heeft bovendien veel geïnvesteerd in het versterken van de rechterlijke macht in Rwanda en aan het bouwen van gevangenissen.”

Jean-Claude I. zou als gewapend leider Tutsi’s hebben aangevallen

De Rwandezen zijn gevlucht na de burgeroorlog die in 1994 in Afrika uitbrak tussen de Hutu’s en de Tutsi’s. Er kwamen zo’n 800 duizend mensen om het leven.

Volgens het Rwandese verzoek om rechtshulp heeft Jean-Claude I. zich vermoedelijk schuldig gemaakt aan genocide, oorlogsmisdaden, misdrijven tegen de menselijkheid en foltering. Hij wordt ervan verdacht als gewapende leider of lid van de Interahamwe-militie te hebben deelgenomen aan aanvallen op Tutsi’s.

De IND heeft in 2011 op grond van artikel 1F van het vluchtelingenverdrag de verblijfsvergunning van Jean-Claude I. ingetrokken vanwege ernstige vermoedens van betrokkenheid bij een massamoord op Tutsi’s bij een school in de Rwandese hoofdstad Kigali tijdens de genocide in 1994. Zijn beroep tegen deze intrekking is in maart 2013 door de rechtbank ongegrond verklaard.

    • Annemarie Coevert