Moslimduo schuldig aan moord op militair Rigby

Michael Adebolajo en Michael Adebowale zijn gisteren schuldig bevonden aan de moord in mei op de Britse militair Lee Rigby in de Londense wijk Woolwich. Hun strafmaat wordt in januari bepaald.

Adebolajo (29) en Adebowale (22) maaiden de militair met hun auto neer, en hakten met een vleesmes en andere messen op hem in. Ze lieten zich vervolgens door voorbijgangers uitgebreid filmen. De mannen hadden gehoopt dat de politie hen daarna zou neerschieten zodat ze als martelaren zouden sterven.

Ze ontkenden schuld omdat ze volgens hen „soldaten van Allah” zijn, en het in de oorlog tussen moslims en Britten geoorloofd is een andere militair te doden. Tegen een voorbijganger had een van hen gezegd: „De enige reden dat we dit doen, is omdat er iedere dag moslims sterven. Deze Britse soldaat is ‘oog om oog, tand om tand’.

Tijdens het proces vertelde Adebolajo dat ze hun slachtoffer uitkozen omdat hij „de eerste soldaat was die we zagen”. Ze hadden een tijdje bij barakken in Woolwich gewacht tot de 25-jarige Rigby naar buiten kwam.

Een parlementair onderzoek naar de rol van de veiligheidsdiensten loopt nog. Beide mannen, bekeerd tot de islam, stonden bekend bij MI5 en de politie van Londen. Adebolajo zou hebben geprobeerd zich in Somalië bij terreurgroep Al-Shabaab aan te sluiten, en werd gearresteerd bij gewelddadige demonstraties. Geen van beiden werd gezien als veiligheidsrisico.