Minder Nederlanders wisselen van zorgverzekering

Het aantal Nederlanders dat dit jaar van zorgverzekering wisselt, ligt aanmerkelijk lager dan vorig jaar. Dat stellen zorgverzekeraars VGZ en onderzoeksbureau Nivel vandaag op basis van een enquête. De verzekeraars verwachten dat ongeveer een miljoen consumenten de overstap van verzekering maken, bijna tweehonderdduizend minder dan vorig jaar.

Foto ANP / Koen Suyk

Het aantal Nederlanders dat dit jaar van zorgverzekering wisselt, ligt aanmerkelijk lager dan vorig jaar. Dat stellen zorgverzekeraars VGZ en onderzoeksbureau Nivel vandaag op basis van een enquête onder 2.242 verzekerden van VGZ. De verzekeraars verwachten dat ongeveer een miljoen consumenten de overstap van verzekering maken, bijna tweehonderdduizend minder dan vorig jaar.

Waar vorig jaar nog 7,2 procent van alle verzekerden koos voor een andere verzekeraar, wisselt dit jaar naar verwachting slechts 5,5 procent van de Nederlanders. Eenderde van de overstappers maakt de keuze pas tussen Kerst en Oudjaar, zo voorzien de onderzoekers. Dat betekent dat ruim driehonderdduizend Nederlanders de komende dagen nog switchen.

Het aantal mensen met een aanvullende verzekering neemt licht af, verwachten Univé en VGZ. De verzekeraars zien bovendien dat mensen die vorig jaar hun eigen risico verhoogden, dat nu juist weer verlagen. Slechts 0,1 procent verhoogt het eigen risico naar verwachting. Ze constateren eveneens dat het aantal mensen dat via een vergelijkingssite een verzekering afsluit, daalt.

Volgens Nivel willen verzekerden vaak pas overstappen naar een andere verzekeraar als er een gemiddeld verschil in premie van ruim 27 euro is, terwijl de dekking gelijk blijft. Omdat de prijsverschillen tussen de verzekeraars onder deze voorwaarden te klein zijn om over te stappen, zouden steeds minder mensen overstappen. Bij een prijsverschil van 10 euro zou slechts 28 procent van de verzekerden eventueel overstappen.

    • Anouk van Kampen