‘Miljoenenschade ziekenhuizen door onverzekerde Oost-Europeanen’

Medisch Centrum Haaglanden, locatie Westeinde Ziekenhuis in Den Haag
Medisch Centrum Haaglanden, locatie Westeinde Ziekenhuis in Den Haag Foto ANP/ Valerie Kuypers

Duizenden Oost-Europeanen gaan in Nederland naar de dokter of het ziekenhuis, maar betalen de rekening niet. Ze hebben vaak geen zorgverzekering en ook vaak geen geld om hun doktersrekening contant te betalen. Het kost ziekenhuizen vele miljoenen euro’s, schrijft RTL Nieuws op basis van eigen onderzoek.

Een aantal grote ziekenhuizen slaat nu alarm, omdat de groep onverzekerde Europeanen alleen maar groter wordt. Het gaat vooral om arbeidsmigranten uit Polen, Roemenië en Bulgarije. De onverzekerden komen vooral binnen bij de spoedeisende hulp en bij de verloskundigenzorg. Ziekenhuizen zijn verplicht in zulke gevallen medische hulp te verlenen, maar blijven vervolgens met openstaande rekeningen zitten.

MCH: 3,5 miljoen schade in afgelopen vier jaar

Er wordt het voorbeeld gegeven van het Medisch Centrum Haaglanden. Daar is de afgelopen vier jaar al 3,5 miljoen euro schade geleden op deze manier. Het gaat om 5000 behandelingen aan onverzekerde EU-inwoners. Ook dit jaar gaat het in het ziekenhuis waarschijnlijk om een miljoen aan onbetaalde rekeningen. Ook onder andere het Haga Ziekenhuis, het Westfries Gasthuis, het Jeroen Bosch ziekenhuis, het Sint Franciscus Gasthuis, UMC Utrecht, RadboudMC, VUmc en Maastricht MC hebben met het probleem te maken.

    • Frank Huiskamp